Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nestárnoucí rekordman Quagliarella vládne Serii A. Dopíše pohádkový příběh doma v Neapoli?

Drtivá většina jeho vrstevníků už se s kariérou rozloučila. On v 36 letech, které slaví právě dnes, přepisuje historii italské nejvyšší soutěže. Útočník Sampdorie Fabio Quagliarella skóroval v 11 ligových utkáních za sebou, vyrovnal rekord legendárního Gabriela Batistuty a v sobotu se může v Neapoli na pomyslném Olympu osamostatnit. Dosáhne "nesmrtelnosti" ve městě, kde vyrůstal?

Fabio Quagliarella ze Sampdorie se raduje z gólu
zdroj: twitter.com/U.C. Sampdoria

Batigól, jak se argentinskému útočníkovi přezdívalo, stanovil zmíněné maximum v sezoně 1994/95 v barvách Fiorentiny. "Je to neuvěřitelný a emotivní moment. Jen vyslovení jména Batistuta mi způsobuje husí kůži," řekl po sobotním duelu s Udinese Quagliarella, který se během rozhovoru neubránil slzám.

Proti svému bývalému zaměstnavateli proměnil dvakrát penaltu a s šestnácti trefami poskočil do čela tabulky střelců před tandem Cristiano Ronaldo (Juventus) - Duván Zapata (Atalanta). "Po prvním gólu jsem vzhledem k rekordu oslavoval, ale pouze střídmě. Vždy se totiž snažím ukázat respekt fanouškům klubu, kde jsem působil," vysvětlil. 

Rekordní sérii Quagliarelly si můžete prohlédnout v přiloženém videu

"Dnes mi je 36 let. I proto jsem na sebe opravdu pyšný. Fotbalu jsem obětoval značnou část života a podobnou šňůru jsem si ani ve snu nedokázal představit. V posledních týdnech jsem si před každým zápasem říkal, že už pravděpodobně skončí, ale stále pokračuje, což mě samozřejmě moc těší," dodal.

Proti Udinese ho navíc osobně sledoval i reprezentační kouč Roberto Mancini. "Někteří lidé by mě možná rádi viděli zpět v nároďáku, ale trenér musí vložit důvěru v mladé hráče. V opačném případě se Azzurri neposunou kupředu. Mancini dobře ví, co dělat. Já se budu snažit i nadále pomáhat Sampdorii," reagoval na spekulace Quagliarella.

Bývalý lodivod Interu Milán či Manchesteru City se nicméně koncem loňského roku nechal slyšet, že by o návrat produktivního forvarda za určitých okolností stál. "Snažíme se tvořit nový tým, ale kromě talentu potřebujete i zkušenost. Dám vám příklad: pokud postoupíme na Euro 2020 a Quagliarella bude nejlepším střelcem Serie A, může být velmi užitečný."

FABIO QUAGLIARELLA

Datum narození: 31. 1. 1983

Výška: 180 cm

Pozice: Útočník

Kariéra: 1999–2002 Turín (5/0), 2003–2004 Chieti (42/19), 2004–2005 Turín (34/7), 2005–2006 Ascoli (32/3), 2006–2007 Sampdoria (40/13), 2007-2009 Udinese (87/33), 2009-2010 Neapol (36/11), 2010-2014 Juventus (101/30), 2014-2016 Turín (64/22), 2016-? Sampdoria (110/50)

* v závorce je za názvem klubu uveden počet soutěžních utkání a počet gólů

V sobotu se rodák z Castellammare di Stabia (předměstí Neapole) postaví proti klubu svého srdce. Není tajemstvím, že dres "partenopei" chtěl odmalička oblékat, a v sezoně 2009/10 si dětský sen splnil. "Chci si zápas užít. Rozhodně nepůjdu na hřiště s tím, abych dal za každou cenu gól. Upřímně, budu rád i za asistenci."   

"Je pravdou, že pokud by se mu podařilo překonat rekord právě na San Paolu, mnozí by hovořili o pohádce," doplnil Quagliarellu jeho agent Beppe Bozzo. "Fabio je exemplárním profesionálem, kterého celá země respektuje, včetně soupeřů. To lze říci jen o hrstce šampionů - napadá mě snad jen trojice Buffon, Totti, Del Piero."     

Fabio Quagliarella s příznivci Sampdorie po vítězném utkání
zdroj: twitter.com/Sampdoria English

S ohledem na famózní formu se v kuloárech spekuluje o možném stěhování pětadvacetinásobného reprezentanta z Janova, což Bozzo dementoval. "Je bez debat, že zůstane v Sampdorii. Chce i nadále předávat zkušenosti talentovaným spoluhráčům a pomáhat v jejich rozvoji. Zvěsti o odchodu se nezakládají na pravdě."

"Už kvůli lásce fanoušků, které se mu dostává, o přestupu do jiného klubu neuvažoval. Příznivci blucerchiati jsou jedni z nejvášnivějších v celé Itálii a Fabio je šťastný, že před nimi může nastupovat. I proto trénuje více než ostatní, aby mohl přispět k úspěchům i v dalších letech," zakončil Bozzo.

Sečteno, podtrženo - nestárnoucí rekordman Quagliarella vládne Serii A. Dopíše pohádkový příběh doma v Neapoli?

Zdroj
ČT sport, calciomercato.com, football-italia.net, Twitter.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články