Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nervózní nejsem, spíš se těším, říká Čech a v Chelsea hned pomůže vybírat kouče

Začíná novou éru. Petr Čech v pondělí nastoupí do funkce poradce sportovního a technického úseku fotbalové Chelsea. Bývalý gólman fotbalové reprezentace to v sedmatřiceti letech považuje za obrovskou příležitost, která by se už nemusela opakovat. Hned se bude podílet na výběru trenéra londýnského týmu a pomáhat má i se sestavováním kádru na sezonu a bude s A-týmem celou letní přípravu.

Petr Čech při návratu do Chelsea
zdroj: Twitter Petr Čech

"Nervozitu necítím. To mě překvapilo. Spíš se těším, že začíná něco nového, i s těmi možnostmi, které to naskýtá," řekl Čech na tiskové konferenci v Nymburce, kde probíhá 14. ročník jeho letní školy.    

"Moje léto zatím probíhá stejně jako posledních dvacet předchozích. Realita přijde, až se dnes večer vrátím do Londýna a zítra nastoupím do nové role. Bude to poprvé, kdy nastoupím do klubu a nebudu muset navléknout rukavice, jít na testy, začít trénovat. Až odjedeme na soustředění, všichni začnou trénovat a já tam budu stát okolo hřiště, to bude asi moment, kdy nějaká emoce přijde. Ale třeba taky ne," dodal Čech, který ukončil kariéru po této sezoně v Arsenalu, kam přišel v roce 2015 z Chelsea.    

Přestože měl nabídky chytat dál, rozhodl se změnit roli. "Nabídek bylo víc, asi šest a z více lig. Snažili se mě přemluvit, abych hrál dál. Nabídky mě potěšily, ale moje rozhodnutí bylo konečné," řekl Čech, který dodal, že v Arsenalu nabídku, aby zde přešel na jinou pozici, nedostal.    

Je nám líto, video expirovalo.
Čech začíná novou kariéru v Chelsea

"Protože Arsenal minulé léto přivedl nové lidi na všechny pozice. O to byl moje rozhodnutí snazší," řekl s tím, že nabídka z Chelsea se nedala odmítnout. "Je to příležitost, která se třeba už nikdy nemusí opakovat. Jen málokdo dostane příležitost v jednom z nejlepších klubů na světě den poté, co skončí profesionální kariéru," dodal Čech, který je často v kontaktu s ředitelkou klubu Marinou Granovskou i majitelem Romanem Abramovičem.    

Hned po nástupu se bude podílet na výběru nového kouče za Maurizia Sarriho. Jedním z kandidátů na trenérský post je bývalý Čechův spoluhráč Frank Lampard. "Situace je otevřená, Frank je jeden z kandidátů. Máme ještě několik dní, než první tým začne přípravu, do té doby bychom chtěli otázku trenéra vyřešit," řekl Čech, jenž je jedním z těch, kteří se na výběru podílejí. „Klub identifikoval několik trenérů, s kterými se jedná.“    

Svou novou roli konzultoval s bývalými spoluhráči, kteří jsou funkcionáři  sportovním ředitelem Sparty Tomášem Rosickým či zlínským generálním manažerem Zdeňkem Grygerou. "Tomáš na tom byl v minulé sezoně podobně jako já. Bavili jsme se obecně, o režimu, jaký má. O struktuře dne a podobně. Mluvil jsem i s lidmi v podobných pozicích po světě. Mám informace i své představy, jak bych chtěl fungovat. Chtěl bych jít svou cestou. Teď se jen ukáže, jestli na to mám," uvedl Čech.    

V Chelsea, kde působil jedenáct let, zatím nebude mít rozhodovací kompetence. "Když se rozhodnu, že chci, aby něco nějakým způsobem fungovalo, musím nejprve na vedení klubu, aby to povolilo. Je to tak správné, jsem v té roli nový. Uvědomuji si, že prvních pár týdnů bude seznamovacích, na začátku tomu nechávám volný průběh. Ale možností, jak ovlivnit klub, mám dost, je to velká zodpovědnost a jsem za ni rád," uvedl bývalý brankář.    

"V popisu práce mám nahlížet na první tým, akademii, na přestupovou politiku, data z tréninků. Vše, co se schová pod výkonnost. Škála je široká, zabírá vše, co patří k fotbalu. Mým úkolem je referovat a hlavně přinášet nápady, aby klub fungoval co nejlépe. Vím, že mě čeká dost práce, ale těším se na to. Že jsem v klubu už působil, mi pomůže," řekl hráč s největším počtem startů v české reprezentaci.    

Celou letní přípravu stráví s prvním týmem Chelsea. "První věc je výběr trenéra, to ovlivní další práci. Trenér bude mít své představy. Budeme vybírat kádr pro následující sezonu. Klub bude mít pravděpodobně zákaz transferů, budeme muset brát i ze svých zdrojů. Někteří hráči samozřejmě přišli z hostování, někteří odešli. Představa je pak taková, že budu s prvním týmem, abych měl možnost sledovat vývoj přípravy. Čeká nás mimo jiné tour v Japonsku, kde budeme hrát s Barcelonou," uvedl Čech.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články