Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Neproměněná penalta i tři tyče. Češi podlehli Švýcarům a v Lize národů sestupují

Trpký a smolný večer. Dva inkasované góly během jedné minuty, nedobře kopnutá penalta, tři tyče a jen jedna proměněná šance. Češi podlehli Švýcarům 1:2 a s elitou Ligy národů se loučí.

Dva tvrdé švýcarské údery přišly během chvilky. V 29. minutě se trefil Remo Freuler a o minutu později střílel přesně Breel Embolo. Naději vykřesal gólem do šatny Patrik Schick. Tomáš Souček mohl v druhé půli vyrovnat, leč penaltu neproměnil.

Národní tým hrál elitní divizi ve třetím ročníku Ligy národů poprvé a skupinu zakončil se čtyřmi body. Získal je v červnových úvodních dvou domácích zápasech, následné čtyři duely prohrál.

"Mám smíšené pocity. Cítím, že jsme tu předvedli velmi dobrý výkon. Zvlášť po tom nepovedeném zápase, který jsme hráli před třemi dny. Výsledek nás mrzí, ale na druhou stranu zkušenost v téhle skupině byla pro hráče nezaplatitelná," řekl trenér Jaroslav Šilhavý.

Liga národů do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a týmům dává dodatečnou šanci postoupit na mistrovství Evropy či světa. Tentokrát se dvanáctka celků, které se nedostanou na Euro 2024 do Německa z klasické kvalifikace, v play-off utká o zbylá tři místa na šampionátu. Pořadí v Lize národů rozhoduje i o složení košů pro los kvalifikace, který se uskuteční 9. října. Český celek bude po dnešní prohře figurovat v druhém koši.

Svěřenci kouče Šilhavého, s nímž FAČR na jaře prodloužila smlouvu na nadcházející kvalifikační cyklus, zakončí letošní rok v listopadu přípravnými zápasy s Faerskými ostrovy a v Turecku.

Co se dělo na hřišti

Český tým letos poprvé nastoupil v rozestavení se čtyřmi, ne třemi obránci. Šilhavý udělal oproti utkání s Portugalskem čtyři změny v základní sestavě, kam se nově dostali stoper Kúdela, hrající indonéskou ligu, křídelník Černý a dvojice plzeňských záložníků Kalvach s Vlkanovou. Druhý jmenovaný hrál v reprezentaci od začátku poprvé v kariéře.

Češi vstoupili do zápasu aktivněji než soupeř. V úvodu hlavičkoval po rohu Souček, v sedmé minutě o kousek přestřelil Jemelka a v osmé minutě byl ještě blíže ke gólu Vlkanova. Poměrně daleko za vápnem napřáhl a radost z premiérové trefy v národním celku mu pokazilo břevno.

V polovině úvodního dějství přiťukl Schick Černému a Švýcary, kteří se na rozdíl od českého týmu kvalifikovali na nadcházející mistrovství světa v Kataru, podržel brankář Sommer. Domácí udeřili hned ze své první velké šance. Na centr od Shaqiriho si na malém vápně naskočil nepokrytý Freuler a hlavou překonal Vaclíka.

Krátce po rozehrání inkasovali Šilhavého svěřenci po hrubé chybě podruhé. Kalvachovu zpětnou přihrávku na stopery vystihl Embolo, potáhl míč, dostal se až na hranici vápna a pak přesnou přízemní střelou k tyči zvýšil.

"Ta dvouminutovka byla šílená. Člověk byl zklamaný z inkasovaného gólu a když se otočil, už to bylo 2:0," uvedl Šilhavý. "Při prvním gólu tam měl Cuf (Coufal) dva hráče. Asi špatná komunikace, viděl jsem to zatím jen z lavičky. U druhého gólu to byla nepozornost Lukáše (Kalvacha). Neviděl, že tam běží hráč, dal to krátké. To se stane, nikdo mu hlavu neutrhne," řekl Šilhavý.

Hosté se z nepovedené minuty chvíli vzpamatovávali, ale ještě do přestávky se jim povedlo zkorigovat stav. Ve 42. minutě ještě nabíhající Coufal po centru z voleje napálil vnější tyč, ale za další tři minuty po Kalvachově kolmici a Zimově přihrávce do vápna poslal balon z první nekompromisně pod břevno Schick. Útočník Leverkusenu si ve 35. utkání za reprezentační "áčko" připsal 18. branku.

Do druhého poločasu vystřídal stopera Kúdelu Havel a kvůli zranění už nenastoupil Vaclík, kterého v české brance vystřídal Staněk. Plzeňský gólman měl hned v úvodu štěstí, že Embolo zblízka z dorážky minul. V 56. minutě Staněk švýcarského útočníka vychytal, při zákroku proti hlavičce se lehce narazil o tyč, ale mohl pokračovat.

Po hodině hry měli Češi jedinečnou šanci na srovnání. Elvedi ve vápně srazil Schicka, ale kapitán Souček zahrál nařízenou penaltu špatně a nechal vyniknout Sommera. Šilhavého svěřenci neproměnili pokutový kop v druhém utkání po sobě, proti Portugalcům neuspěl Schick.

V 73. minutě si Vargas zasekl míč kolem Coufala, střelou na přední tyč překonal Staňka, ale radost mu po zásahu videorozhodčího zkazil ofsajd. Dvě minuty před koncem pak hosté potřetí v utkání trefili brankovou konstrukci, do tyče hlavičkoval střídající Kuchta.

Švýcarsko - Česko 2:1 (2:1)

Branky: 29. Freuler, 30. Embolo - 45. Schick. Rozhodčí: Peljto - Macič, Beljo (všichni Bosna) - Guida (video, It.). ŽK: Elvedi, Zakaria (oba Švýcarsko).

Švýcarsko: Sommer - Widmer, Schär, Elvedi, Rodriguez - Xhaka - Shaqiri (65. Steffen), Freuler (90.+3 Jasari), Sow (79. Zakaria), Vargas (79. Amdouni) - Embolo (65. Seferovic). Trenér: Yakin.

Česko: Vaclík (46. Staněk) - Coufal, Kúdela (46. Havel), Zima, Jemelka - Kalvach (64. Kuchta), Souček - Černý (79. Ševčík), Barák (64. Provod), Vlkanova - Schick. Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články