Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Neopakujte fiasko ve volbě šéfa FAČR, varuje Dobeš a UEFA

Nymburk - Ministr školství Josef Dobeš a člen výkonného výboru UEFA František Laurinec dnes v Nymburku vyzvali delegáty mimořádné valné hromady Fotbalové asociace České republiky (FAČR), aby zvolili nového předsedu a nezopakovali fiasko ze září, kdy k volbě vůbec nedošlo. Dobeš zdůraznil, že pro FAČR je nezbytné, aby získala nového šéfa, který bude s ministerstvem jednat o získání milionových dotací ze státního rozpočtu. O vrcholnou funkci se ucházejí Tomáš Paclík, Jindřich Rajchl a Miroslav Pelta.

Josef Dobeš
zdroj: ČT24

Pokud dnes dojde k další blamáži, fotbal se podle Dobeše dostane do izolace a asociace může na příliv státních peněz zapomenout. Dobeš připomněl, že do českého sportu může po "zdanění hazardu" putovat až 2,6 miliardy korun, z nichž může profitovat právě i fotbalová asociace.

"Fotbal nesmí zůstat stranou. S Ivanem Haškem (bývalým předsedou) jsme nastavili pravidla i ekonomické podmínky, které zajišťují regionální a nebyrokratickou strukturu pro čerpání dotací. Má to ale jednu podmínku: v čele fotbalu musí stát člověk, který má důvěru vás (delegátů) a musí být obklopený silným týmem," uvedl Dobeš ve svém projevu krátce po zahájení mimořádné valné hromady. "Možná nás čeká další ekonomická krize, ale sport také možná je na hraně blahobytu, pokud opravdu peníze získá," řekl Dobeš.

FAČR je od června bez předsedy poté, co na funkci po dvou letech rezignoval Ivan Hašek. Prodloužení "bezvládí" by podle Dobeše pro fotbal mohlo být kritické. Ministr si prý neumí představit, že by delegáti valné hromady dopustili fiasko ze září, kdy ani nepřikročili k samotné volbě předsedy. "Pokud by to pokračovalo i po dnešku, byl by to hazard s důvěrou celé veřejnosti. Pro fotbal by to byla cesta do izolace. Pro stát by bylo nepřijatelné, kdyby neměl v asociaci partnera pro koncepční a dotační spolupráci," prohlásil Dobeš.

Neřekl, zda on sám má před volbou svého favorita. Nenaznačil to ani host valné hromady a člen výkonného výboru UEFA František Laurinec, čestný předseda slovenského svazu. "UEFA nikoho neupřednostňuje, jak se někde říká," řekl Laurinec. Také podle něj si FAČR může uškodit, pokud dnes nebude mít nového předsedu. "UEFA to očekává. Česká asociace je pro ní váženým svazem a neměli byste dopustit, aby byla zaměněna za Balkán," uvedl Laurinec.

Delegáti valné hromady se podle něj musí sjednotit a jednat ve prospěch FAČR. "Mohli byste si vzít příklad třeba z Petra Čecha. Před baráží s Černou Horou si zlomil nos a mohl říci, že nebude hazardovat se svým jménem. Ale na hřišti pak byl klíčovým hráčem a není lepšího příkladu sportovce se vztahem ke své zemi. Takový příklad byste mohli následovat," řekl při svém projevu Laurinec.

Místopředseda FAČR Dalibor Kučera si prý také další krach při valné hromadě neumí představit. "Dnešek může být zapsán velkým písmem. Záleží na vás (delegátech), jestli černým jako v září, nebo zlatým, když dokážeme celému národu, že jsme schopni se dohodnout a zvolit nového šéfa. Ukáže se, jak to s českým fotbalem myslíte, jakou máte fotbalovou čest. Vraťte českému fotbalu hrdost," prohlásil Kučera, který je po Haškovi v dočasné roli zastupujícího šéfa FAČR.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články