Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

"Neomezené exploze" na přestupovém trhu v Číně: Kluby investovaly 451 milionů dolarů

Curych – Přesun hvězdných fotbalistů z Evropy do Číny se kromě pozvolna stoupající úrovně tamější ligy pochopitelně odráží i v řeči čísel. Loni utratily kluby za nákupy zahraničních hráčů 451,3 milionu dolarů (asi 11,5 miliardy korun). Dle údajů FIFA jde téměř o trojnásobek než v předešlém roce, kdy celky z asijské velmoci zaplatily 168,3 milionu. 

Carlos Tévez
zdroj: REUTERS autor: CHINA STRINGER NETWORK

"Tak rychlý nárůst nemá ve světě obdoby," uvedla FIFA ve zprávě na základě údajů on-line systému, jejž kluby musí využívat při transferech hráčů ze zahraničí. Podle něj se Čína v utrácení zařadila na páté místo za Anglii (1,37 miliardy dolarů), Německo (576,4 milionu), Španělsko (508,7) a Itálii (508,5).

Do čínské ligy loni zamířilo 159 cizinců v čele s brazilským záložníkem Oscarem z Chelsea nebo argentinským útočníkem Carlosem Tévezem. Megalomanské nákupy však vyvolaly i kritiku a vedení čínského fotbalu se rozhodlo omezit počet cizinců.

Dosud jich mohlo do zápasů zasáhnout pět, od nové sezony to budou jen tři. Čínský svaz tak hodlá bojovat s utrácením klubů, které přeplácejí hráče z Evropy. Obává se, aby celky nerezignovaly na výchovu vlastních fotbalistů.

"Zabývali jsme se nedávnými nesmyslnými investicemi do zahraničních hráčů a jejich platů a musíme na to reagovat," uvedl čínský svaz v prohlášení. Kluby sice budou moci mít na soupisce pět cizinců, ale do hry mohou poslat jen tři a čtvrtého až při střídání.

V nových předpisech by mělo být ukotveno i pravidlo, že každý tým musí mít v kádru dva čínské hráče do 23 let a z toho jednoho na hřišti. Uvažuje se i o zavedení platových stropů. Kluby přes zimu utratily už 300 milionů dolarů (asi 7,6 miliardy korun) za hráče jako Carlos Tévez, Oscar, John Obi Michel, Axel Witsel či Ezequiel Lavezzi.

Už dříve do Super ligy zamířili Hulk, Ramires, Alex Teixeira, Paulinho či Jackson Martínez. Z Téveze se po přestupu do Šanghaj Šen-chua stal nejlépe placený hráč světa, který si má týdně vydělat téměř 20 milionů korun.

Mužstva z celého světa loni za posily ze zahraničí zaplatily 4,79 miliardy dolarů, což je o 14,3 procenta víc než v předchozím roce. Vyřízeno bylo 14 591 přestupů oproti 13 601 v roce 2015. FIFA uvedla, že navzdory růstu nebylo finanční odstupné součástí 85 procent přestupů. Navíc jen u 1,5 procenta transferů přesáhly částky pět milionů.

TOP 10 přestupů do Číny

Zdroj
ČTK, transfermarkt.co

Hlavní zprávy

Nejčtenější články