Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Není to o zdraví ani o hře, komentuje Šilhavý absenci Baráka. Nelíbí se mu jiné věci

V reprezentační nominaci pro červnové zápasy jméno Antonína Baráka nenajdeme. Trenér Jaroslav Šilhavý po zveřejnění týmu uvedl, že důvodem absence zkušené opory není ani zdravotní stav, ani nedostatečné výkony na hřišti. Dveře zpět do reprezentace ale Barák podle Šilhavého nemá zavřené.

Jaroslav Šilhavý
zdroj: Reuters

"Není to ze zdravotních důvodů. S Tondou jsme několikrát mluvili na posledních srazech a říkali jsme si, které věci se nám nelíbily a které je třeba zlepšit. Chování v týmu z pohledu Tondy nebylo vždy úplně správné, takže to dospělo k takovému rozhodnutí, že jsme ho vynechali na nadcházející sraz," řekl Šilhavý.

"Tým máme založený na soudržnosti. Prezentujeme se tím pořád, výsledky na mistrovství Evropy, kde jsme došli do čtvrtfinále, toho byly důkazem. Tým je pro nás nejvyšší hodnota. Z tohoto důvodu Tonda tentokrát není v nominaci," doplnil Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Šilhavý odtajnil nominaci na Faerské ostrovy a Černou Horu

Nechtěl prozradit přesné důvody, proč Baráka, který se příští týden představí s Fioretinou v pražském finále Evropské konferenční ligy proti West Hamu, vynechal. "To bych nekomentoval. Máme interní pravidla s hráči, když s nimi máme pohovor. Nerad bych to odhaloval do médií," řekl trenér.

Podle manažera reprezentace Tomáše Pešíra nejsou důvodem Barákovy absence v nominaci sportovní výkony. "Není to otázka okamžitého rozhodnutí, diskutovali jsme to už před předešlými srazy. V týmu jsou nastavená jasná pravidla. U posledních rozhovorů jsem byl i já, pravidla z Tondovy strany nebyla stoprocentně dodržovaná. Není to o tom, jestli Tonda brání, nebo nebrání, sportovní stránka v jeho případě roli nehraje," podotkl Pešír.

Nejde o otázku posledního týdne

Šilhavý připustil, že nešlo o snadné rozhodování. "Není to otázka minulého týdne, že Tondu nevezmeme a hotovo. Zvažovali jsme to. Ale nejen já, i ostatní kluci, kteří se podílejí na nominaci, jsme se shodli na tom, že takhle to cítíme. Proto jsme to tak udělali. Tomáš (Pešír) to probíral i s panem předsedou (FAČR Fouskem), měli jsme schůzku, vysvětlovali to a o všem ví. Zodpovědnost za konečnou nominaci je ale na mně," prohlásil Šilhavý.

Barák je podle počtu startů třetím nejzkušenějším hráčem reprezentace po kapitánovi Tomáši Součkovi a brankáři Tomáši Vaclíkovi. V březnu při výhře 3:1 nad Polskem v úvodu evropské kvalifikace nastoupil až jako střídající v 71. minutě, naopak v dalším duelu při bezbrankové remíze v Moldavsku nechyběl v základní sestavě.

"Tonda hraje dlouho v Serii A, to je určitě úctyhodné. Odehráli jsme poslední domácí zápas s těžkým soupeřem (Polskem) a tam jsme Tondovi vysvětlovali, že do toho jdeme s nějakým záměrem. V utkání nenastoupil od začátku a zápas jsme zvládli," řekl Šilhavý. "Výsledek nezáleží jenom na jednom hráči, ale na týmu. Co se týče sportovní stránky, bavili jsme se s Tondou na předchozích srazech, že s jeho zkušeností a kvalitou bychom předpokládali větší přenos pro tým," doplnil.

Autor osmi reprezentačních gólů se podle něj může do týmu vrátit. "Každý hráč má šanci svou nominaci ovlivnit svou formou a výkonem. Samozřejmě musí dodržovat týmová pravidla. Nikdo nemá dveře zavřené, ani Tonda," doplnil Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články