Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Není příjemné, když vás hlídají těžkooděnci a tanky, vzpomíná Sivok na Bursaspor

Brusel – Zápas s Norskem v rámci kvalifikace mistrovství světa je podle mnohých pro českou reprezentaci zápasem o všechno. Tomáš Sivok to však dramaticky ještě nevidí, když si srovná situaci se závěrem ročníku v Bursasporu, s nímž se v turecké lize zachránil až díky závěrečné výhře. Zkušený stoper národního týmu je každopádně před střetnutím se Seveřany optimistický.

Tomáš Sivok
zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

"Ještě bych tomu neříkal zápas o všechno. Samozřejmě chceme vyhrát, trenér nás na to připravuje, ale není to pod takovým tlakem, že bychom museli vyhrát za každou cenu, jinak na MS nejedeme. Bodů je ve hře ještě dost, ale každá ztráta to zkomplikuje," řekl Sivok.

To v Bursasporu zažil o víkendu mnohem vyhrocenější zápas, protože jen výhra mohla jeho klub zachránit v turecké lize. "Byl to doslova zápas o život. Když přijdete v posledním kole o titul, tak to bolí, ale nedá se to srovnat s tím, když jedete na zápas s vědomím, že když prohrajete, tak 110 ze 150 lidí v klubu přijde o práci," popisoval zkušený stoper.

Bursaspor měl přitom ambice postoupit do Ligy mistrů. "Náš šéf je velmi seriózní člověk, ale obklopil se lidmi, kteří nebyli dostatečně fotbalově vzdělaní, aby to mohli dělat. Po vydařeném podzimu přišlo uspokojení, série zranění, začali jsme se propadat tabulkou, fanoušci napadli kluky v autobusu a tam se to zlomilo. Kluci začali řešit, zda neodejdou. Není příjemné, když přijdete na trénink a jsou tam těžkooděnci a tanky," prohlásil Sivok.

Situace se zhoršovala, ale poslední zápas tým zvládl a zachránil se. "Tyhle zápasy o všechno já mám rád. Navíc jsem cítil, že to zvládneme. Pro nás všechny to byl trest, že jsme si tím museli projít. Když vidíte lidi, kteří do toho dávají peníze, jak po zápase brečí štěstím a děkují vám..." dodal.

Sivok věří, že pro vedení Bursasporu je to poučení pro další sezony, sám u toho už ale nebude, protože chce zkusit novou výzvu. "Odchod jsem avizoval už v lednu i kvůli rodině. Já byl v klubu spokojený, všichni se ke mně chovali slušně. Uvidím, co se teď naskytne. Já se snažím o sebe starat, dávám do toho maximum. Jsem zadarmo, mám co dát, tak uvidíme. Jsem však realista a nejsem snílek," řekl Sivok. Rád by byl za nabídku ze zámořské MLS.

Nevylučuje však ani návrat do Sparty, pokud by o něj byl zájem. "Pro mě je hlavní rodina, takže bych chtěl angažmá, abych s nimi mohl být neustále, nebo za nimi pravidelně dojíždět. Sparta je pro mě vždy tématem, ale teď s ní v kontaktu nejsem a o žádné nabídce nevím. Ale teď vlastně ani vědět nechci, chci se soustředit jen na reprezentaci. Pak si sednu s agentem Jirkou Müllerem a uvidíme," dodal.

Nyní řeší jen blížící se zápas s Norskem. "Přesně nevím, co od nich čekat. Mají nového trenéra, který už tam začal praktikovat rozestavení 4-4-2. Určitě budou chtít vyhrát a vrátit nám porážku. Cítím respekt k soupeři, ale vidím to optimisticky, protože z týmu cítím, že kvalitu máme. Noví kluci přinesli šťávu a ukázali to i proti Belgii. Soupeř na tom byl sice individuálně lépe, ale Norové na tom tak dobře individuálně nejsou. Takže věřím ve tři body," dodal Sivok.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články