Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Němečtí fotbalisté strávili na Stade de France noc, Paříž bude bez sportu

Praha – Vlna teroristických útoků v Paříži zasáhla i stadion Stade de France. Během přátelského utkání mezi Francií a Německem otřásly národní francouzskou arénou a jejím blízkým okolím exploze. Z místa byli evakuováni prezident Francois Hollande i ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Zahynuli čtyři lidé, 59 jich bylo zraněno. Fotbalisté Německa zůstali na stadionu přes noc. Za doprovodu policejní eskorty ráno odletěli domů. V Paříži a okolí byly zrušeny všechny víkendové sportovní akce. V celé zemi byly odvolány volejbalové a basketbalové zápasy a nedokončen zůstane také závod seriálu Grand Prix v krasobruslení v Bordeaux. Více informací o útocích v Paříži čtěte zde.

Tři z usmrcených byli údajně útočníci, přičemž nejméně dva z nich spáchali sebevražedný atentát. Celkem u francouzského národního stadionu zaznamenali svědci nejméně tři exploze. Podle policie se útoky odehrály poblíž dvou vchodů do stadionu a u přilehlé restaurace McDonald's.

Výbuchy byly slyšet ještě během prvního poločasu přímo na stadionu, přesto se utkání dohrálo. Šéf francouzského fotbalu Noël Le Graët rozhodl, že o poločasové přestávce nebude o útocích informovat hráče ani fanoušky. "Nechtěli jsme v davu rozšířit paniku," vysvětlil.

Bezprostředně po závěrečném hvizdu byli diváci vyzváni, aby vstoupili na hřiště a vyčkali dalších pokynů. Opatrnosti bylo třeba. Řada lidí byla zraněna při výbuchu u jednoho ze vstupů.

Výbuchy zazněly přímo během zápasu:

Ještě půl hodiny po konci utkání zůstaly na hrací ploše zhruba dvě tisícovky fanoušků. Až poté byli diváci vyzváni, aby v poklidu opustili arénu. Diváci při odchodu začali spontánně zpívat francouzskou národní hymnu.

Německý národní fotbalový tým musel zůstat v útrobách Stade de France celou noc. Němečtí hráči kvůli obavám o bezpečnost nepoužili svůj tradiční týmový autobus, ale ze stadionu odjeli několika minibusy. Při odletu do Frankfurtu jim asistovali policisté.

Diváci zpívají Marseillaisu:

2:0 - když jde výsledek stranou

"Všichni jsme otřeseni a šokováni," prohlásil trenér německé reprezentace Joachim Löw. "Pro mě osobně hra a sport teď postrádají na významu. Jsme na rozpacích, nevíme, co máme dělat," dodal v emocích německý kouč. Fotbalisté Německa museli už pár hodin před večerním přípravným zápasem ve Francii nuceně opustit svůj hotel v Paříži kvůli anonymní hrozbě, že je v objektu uložena bomba. Policie nic podezřelého neobjevila.

Situace krátce po konci utkání:

Francouzskému reprezentantovi Antoinu Griezmannovi v zármutku spadl kámen ze srdce. "Díky bohu, že se mojí sestře podařilo dostat ven z Bataclanu. Všechny mé modlitby jsou s oběťmi a jejich rodinami," uvedl na Twitteru.

"Jsem zděšen ze šokujících scén v Paříži. Mé myšlenky jsou s oběťmi a s nevinnými, kteří trpí," uvedl hvězdný francouzský fotbalový útočník Thierry Henry.

Tragédii na svých twitterových účtech komentovaly hvězdy napříč sportovním světem: Usain Bolt nebo LeBron James. "Panebože, co se to s lidmi děje? Soustrast všem rodinám," napsala živoucí basketbalová legenda.

Hokejová NHL zpřísnila bezpečnostní opatření, kluby dostaly od vedení soutěže manuál. Tradiční videomapping, při kterém se na ledě ve Washingtonu objevuje při domácích zápasech logo Capitals a tváře největších klubových hvězd, vystřídala před utkáním s Calgary francouzská trikolóra. "Zatímco hraje naše národní hymna, naše myšlenky jsou s Paříží," napsali Capitals na Twitter.

Paříž bez sportu

Francouzští fotbalisté v úterý další přátelské utkání ve Wembley s Anglií nakonec odehrají. Tým ale dnes odvolal veřejný trénink i tiskovou konferenci a zůstává v tréninkovém středisku v Clairfontaine. Přípravným i kvalifikačním utkáním v těchto dnech bude předcházet minuta ticha a fotbalisté je odehrají s černými páskami.

Veškerý víkendový program zrušil německý svaz a po návratu domů ani neodcestuje v neděli do dějiště úterního přípravného utkání s Nizozemskem Hannoveru. Termín zápasu zatím platí, ale podle některých německých médií se čeká na to, jaký postoj zaujme francouzský svaz. Dočasný šéf německého fotbalu Reinhard Rauball se nicméně kloní k variantě odehrání zápasu. "Jsem toho názoru, že teroru se nemá ustupovat," řekl.

Tradiční krasobruslařská Trofej Erica Bomparda bez české účasti začala v pátek a měla vyvrcholit volnými jízdami. Organizátoři nejprve ráno oznámili, že soutěž bude pokračovat, nicméně odpoledne informovali Mezinárodní bruslařskou unii francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve a starosta Bordeaux Alain Juppé, že závod musí být kvůli vyhlášenému výjimečnému stavu a třídennímu smutku zrušen.

Šéf Francouzské fotbalové federace Le Graët přiznal, že po teroristických útocích výrazně vzrostly obavy o bezpečnost evropského šampionátu, který Francie hostí za necelých sedm měsíců. "Byla učiněna řada opatření, přesto vidíme, že teroristé mohou udeřit kdykoli. Už dříve nám Euro dělalo starosti, teď jsou naše obavy ještě větší," uvedl Le Graët.

Soustrast rodinám obětí vyjádřil Mezinárodní olympijský výbor a olympijská vlajka v jeho sídle v Lausanne byla spuštěna na půl žerdi.

Zdroj
ČT sport, ČTK, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články