Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Německo hledá útočníka. Nastoupí proti Česku Müller, Götze, nebo Volland?

Hamburk – Velké dilema musí řešit německý reprezentační kouč Joachim Löw před nadcházejícím kvalifikačním utkáním s Českem. Jednomu z nejlepších týmů na světě totiž nečekaně chybí kanonýr. Ani jeden z jeho útočníků momentálně nehýří góly. Hvězdné ofenzivní trio Müller-Götze-Volland dokonce v tomto ročníku bundesligy dohromady nevstřelilo jednu jedinou branku.

Thomas Müller v reprezentačním dresu
zdroj: DPA autor: Thomas Eisenhuth

Löw v posledních zápasech vsázel na rychlonohého Götzeho, který však už v osmi zápasech národního týmu vyšel střelecky naprázdno. Na gól za Německo čeká už 576 minut. Za Dortmund dal v této sezoně jediný gól v Lize mistrů při výhře 6:0 nad Legií Varšava.

Šance se tak otevírala pro zkušeného reprezentanta Maria Gómeze, ten však kvůli zranění nebude k dispozici. "Je to škoda, protože hráče jeho typu momentálně nemáme. Musíme si poradit jinak," řekl Löw.

Je nám líto, video expirovalo.
Löw: Zajímá mě, proč jsme v závěru Eura dávali tak málo gólů

Mohl by tak dát na hrotu příležitost spíš křídelním hráčům Müllerovi a Vollandovi. Oba jsou na tom ale s aktuální formou podobně jako Götze. Volland z Leverkusenu dal gól naposledy v dubnu. Müller vstřelil v nové sezoně za Bayern dvě branky. Byl to však právě on, kdo dvěma góly z postu křídla rozhodl minulý kvalifikační duel s Norskem, v němž ukončil sedmizápasový střelecký půst.

Možná i proto z analýzy německé hry na červnovém mistrovství Evropy vyplývá, že na každý gól potřebovali Němci třináct střel. "Je pravda, že na gól potřebujeme hodně šancí. Jejich využívání je otázka koncentrace. Na tom musíme zapracovat. Ale tato statistika je i o tom, že se snažíme často zakončovat akce střelou," dodal Löw.

Čekání na nového Kloseho

Bývalý reprezentační kanonýr Oliver Bierhoff, kat Čechů z finále ME 1996, si je rovněž vědom toho, že současný německý výběr nemá po odchodu Miroslava Kloseho v sestavě žádného vyhlášeného kanonýra. "Neuvěřitelný potenciál našeho týmu musíme dokázat v pokutovém území soupeře lépe zužitkovat," připustil Bierhoff.

Vidět je to i na bundeslize. Aktuálně je šest nejlepších střelců německé soutěže ze zahraničí. V minulé sezoně se mezi sedm nejlepších kanonýrů dostal s 20 zásahy jen Müller.

Německá ofenziva je ale silná – má průměr 1,75 gólu na utkání. V tomto roce vyšla naprázdno jen v semifinále ME s Francií a ve skupině s Polskem. Nebezpečí hrozí od Mesuta Özila či od defenzivního univerzála Joshui Kimmicha, který chytil střeleckou slinu a v posledních osmi soutěžních zápasech dal šest branek.

Sport
zdroj: ČT4

I bez střelce ve formě jsou Němci jasným favoritem a budou se to snažit v sobotu v Hamburku potvrdit. "Chceme demonstrovat svou kvalitu. Chceme být nejlepším týmem na světě a musíme tak i hrát," prohlásil Bierhoff.

"Naším cílem je vyhrát kvalifikační skupinu. Papírově jsou Češi naším největším soupeřem, proto si nemůžeme dovolit zápas s nimi ztratit. Podle toho budeme i hrát. Samozřejmě chceme ukázat dobrý fotbal, ale nejdůležitější jsou tři body," řekl kapitán Manuel Neuer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články