Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Německá hegemonie pokračuje, "Die Mannschaft" opanoval Pohár FIFA

Moskva – Po pátečním triumfu německé reprezentace do 21 let na mistrovství Evropy se z cenného vítězství radovalo i seniorské "áčko". Ve finále Konfederačního poháru zdolalo jihoamerické šampiony z Chile 1:0 brankou Larse Stindla z 20. minuty. Bronzové medaile putují do Portugalska. S Mexikem sice prohrávalo ještě v 90. minutě, ale Pepe dokázal vyrovnat a během prodloužení rozhodl Adrien Silva.

Fotbalisté Německa slaví triumf na Konfederačním poháru
zdroj: REUTERS autor: Maxim Shemetov

Svěřenci kouče Joachima Löwa si podmanili Pohár FIFA poprvé v historii. Debutanti z Chile nedokázali překonat brankáře Marca ter Stegena ani jednou, přestože si vypracovali celou řadu zajímavých střeleckých příležitostí.

"Hráli jsme velmi dobře a vítězství jsme si zasloužili. Nikdy předtím jsme v tomto složení spolu nehráli, proto má náš triumf ještě větší cenu," řekl kapitán německého týmu Julian Draxler, který byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje.

Chilané přitom od úvodních minut diktovali tempo hry. Po průniku Aránguize pálil zblízka Vidal, ale brankáře Ter Stegena nepřekvapil. O chvíli později vyrazil německý gólman další Vidalovu ránu k Sánchezovi, ale útočník Arsenalu nedokázal míč dorazit do sítě.

Skóre naopak ve 20. minutě otevřeli Němci. Váhajícího Marcela Díaze obral o míč těsně před šestnáctkou hbitý Werner a naservíroval míč před prázdnou branku volnému Stindlovi, který nemohl minout.

Dvojnásobné vítěze Copy Americy inkasovaný gól rozhodil a soupeře, s nímž ve skupině remizovali 1:1, pouštěli do dalších šancí. Těsně vedle stříleli Draxler i Goretzka, jehož těsně před pauzou vychytal Bravo.

V podobném duchu se nesl i začátek druhé půle. Po Beausejourově ztrátě a rychlé německé akci minula Draxlerova tečovaná rána tyč jen o pár decimetrů. Nejmladší tým na turnaji se poté soustředil hlavně na obranu a přenechával iniciativu soupeři.

Svěřenci trenéra Juana Antonia Pizziho si hlavně v závěrečné dvacetiminutovce vypracovali velký tlak, ale Vidal i střídající Sagal pálili ve slibných pozicích vysoko nad břevno. Těsně před koncem ještě Ter Stegen vyrazil Sánchezův přímý kop.

"Hodně jsme se na tomto turnaji naučili. Ve finále jsme ze sebe vydali úplně všechno. Byl to skvělý zápas a mezi oběma mužstvy nebyl velký rozdíl. Jsme moc smutní, že jsme nezískali trofej," uvedl brankář a kapitán Chile Claudio Bravo.

Finále fotbalového Poháru FIFA v Petrohradu:

Chile - Německo 0:1 (0:1)

Branka: 20. Stindl. Rozhodčí: Mažič (Srb.). ŽK: Vidal, Jara, Vargas, Bravo - Kimmich, Can, Rudy. Diváci: 57.268.

Chile: Bravo - Isla, Medel, Jara, Beausejour - Aránguiz (81. Sagal), M. Díaz (53. Valencia), Hernández - Vargas (81. Puch), Vidal, Sánchez. Trenér: Pizzi.

Německo: Ter Stegen - Ginter, Mustafi, Rüdiger - Kimmich, Stindl, Rudy, Hector - Goretzka (90.+2 Süle), Draxler - Werner (79. Can). Trenér: Löw.

Portugalsko uspělo i bez novopečeného otce Cristiana Ronalda

Úřadující evropští šampioni mohli jako první skórovat po čtvrthodině hry. Veterán Márquez v šestnáctce srazil Andrého Silvu a hlavní rozhodčí po poradě s videem nařídil pokutový kop.

Ten ovšem faulovanému Silvovi zneškodnil brankář Ochoa. Pro tým z Pyrenejského poloostrova to byla už čtvrtá neproměněná penalta na turnaji za sebou, v rozstřelu v semifinále s Chile totiž selhali všichni tři exekutoři. Portugalce následně podržel brankář Patrício, který Hernándezovu ránu vyrazil nad břevno. 

Mexičané se z vedoucího gólu radovali v 54. minutě, kdy Velovu střelu nešťastně tečoval do vlastní sítě Neto. Odpověděť mohl vzápětí Pizzi, ale prostor mezi tyčemi netrefil a Martinsovu hlavičku reflexivně vyrazil Ochoa.

Portugalci sice v závěru neměli drtivý tlak, jenže vyrovnat přesto dokázali. V první minutě nastavení si na centr střídajícího Quaresmy naběhl stoper Pepe a akrobaticky překonal mexického brankáře.

Ve 104. minutě prodloužení Martins při snaze obhodit Layúna trefil soupeřovu ruku a rozhodčí tentokrát bez porady s kolegy nařídil druhou penaltu v zápase. Střídající Adrien Silva nedal Ochoovi šanci, čímž stanovil konečný výsledek.

Fotbalový Pohár FIFA v Rusku, o 3. místo:

Portugalsko - Mexiko 2:1 po prodl. (0:0, 1:1)

Branky: 90.+1 Pepe, 104. Adrien Silva z pen. - 54. vlastní Neto. Rozhodčí: Al Mirdasi (S. Arábie). ŽK: Semedo - Márquez, Jiménez, Moreno. ČK: 106. Semedo - 112. Jiménez. Diváci: 42 659.

Portugalsko: Patrício - Semedo, Pepe, Neto, Eliseu - Martins, Moutinho (81. Adrien Silva), Danilo Pereira (82. Gomes), Pizzi (91. W. Carvalho) - André Silva, Nani (70. Quaresma). Trenér: Santos.

Mexiko: Ochoa - Layún, Moreno, Araujo, Reyes - Herrera, Márquez (106. Fabián), Guardado (80. J. Dos Santos) - Vela, Peralta (61. Lozano), Hernández (85. Jiménez). Trenér: Osorio.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články