Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Němci zvládli přestřelku ve Skotsku, Severní Irsko "mečbol" nevyužilo

Glasgow - "Fotbal je hra, kterou hraje dvaadvacet lidí a kterou vždycky vyhrají Němci," řekl kdysi legendární anglický útočník Gary Lineker. Tato slavná věta se opět potvrdila v duelu kvalifikace o mistrovství Evropy, v němž Němci zvládli gólovou přestřelku ve Skotsku, zvítězili 3:2 a udrželi se v čele skupiny D o dva body před Polskem, které deklasovalo Gibraltar 8:1. Severní Irsko nevyužilo šanci zajistit si s předstihem účast na šampionátu ve Francii, s Maďarskem remizovalo 1:1.

Slavící fotbalisté Německa
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Diváci na stadionu v Glasgow viděli v prvním poločase hned čtyři góly. Němci otevřeli skóre z první vážnější šance, na tečovanou Müllerovu střelu nedokázal gólman Marshall včas zareagovat. Domácí ale brzy vyrovnali, když Maloney z přímého kopu ohrozil brankáře Neuera, který střelu vyrazil pouze do obránce Hummelse, od kterého se míč odrazil do německé branky.

Úřadujícím mistrům světa po chvíli vrátil vedení druhým gólem v utkání a osmým v kvalifikaci Müller, ani tentokrát se ale Němci neradovali dlouho. Těsně před přestávkou se prosadil McArthur.

Potřetí se do vedení Němci dostali v 54. minutě. Müller se tentokrát pasoval do role asistenta a po jeho přihrávce vstřelil rozhodující branku Gündogan.

Polsko splnilo roli favorita, v zápase s Gibraltarem si po dvou trefách připsali Grosicki, Milik i Lewandowski, který v kvalifikaci nastřílel už deset branek a vede tabulku střelců. Prosadili se také Blaszczykowski z penalty a střídající Kapustka. V závěru vstřelil za hosty čestný gól Gosling a postaral se o teprve druhý zásah Gibraltaru v osmi zápasech této kvalifikace.

Irsko zvládlo duel s Gruzií a zásluhou Walterse vyhrálo 1:0. Stále tak může bojovat s Německem a Polskem o přímý postup na ME, na třetím místě má navíc náskok čtyř bodů před Skotskem.

Maďarsko poslal v Belfastu do vedení v 74. minutě Guzmics, až v nastavení dokázal vyrovnat Lafferty, se sedmi góly nejlepší střelec Severního Irska v kvalifikaci. Útočník Norwiche ale bude svému týmu chybět kvůli kartám v příštím duelu proti Řecku. Druhé místo ve skupině F patří Rumunsku, které remizovalo s Řeckem bez branek. Šanci na postup má stále po výhře 1:0 nad Faerskými ostrovy i Finsko.

O výhře Portugalska 1:0 v Albánii rozhodl až v nastaveném čase Veloso a výrazně zvýšil šance svého týmu na postup. V čele skupiny I jsou Portugalci o tři body před Dánskem, které pouze remizovalo 0:0 v Arménii, a o čtyři před svým soupeřem.

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:

Skupina D:

Glasgow: Skotsko - Německo 2:3 (2:2) Branky: 28. vlastní Hummels, 43. McArthur - 18. a 34. Müller, 54. Gündogan. Rozhodčí: Kuipers (Niz.).

Varšava: Polsko - Gibraltar 8:1 (4:0) Branky: 8. a 15. Grosicki, 19. a 29. Lewandowski, 56. a 72. Milik, 59. Błaszczykowski z pen., 74. Kapustka - 87. Gosling. Rozhodčí: Mažeika (Lit.).

Dublin: Irsko - Gruzie 1:0 (0:0) Branka: 69. Walters. Rozhodčí: Vad (Maď.).

Skupina F:

Helsinky: Finsko - Faerské ostrovy 1:0 (1:0) Branka: 23. Pohjanpalo. Rozhodčí: Borski (Pol.).

Belfast: Severní Irsko - Maďarsko 1:1 (0:0) Branky: 90.+3 Lafferty - 74. Guzmics. Rozhodčí: Cakir (Tur.). ČK: 83. Baird (Severní Irsko).

Bukurešť: Rumunsko - Řecko 0:0 Rozhodčí: Kulbakov (Běl.).

Skupina I:

Jerevan: Arménie - Dánsko 0:0 Rozhodčí: Moen (Nor.).

Elbasan: Albánie - Portugalsko 0:1 (0:0) Branka: 90.+2 Veloso. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články