Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Němci chtějí Španělsku vrátit prohru z finále Eura

Durban (JAR) - Z reprízy finále minulého Eura vzejde druhý finalista letošního mistrovství světa. Jihoafrický Durban bude v semifinále buď dějištěm velké odvety v případě, že rozjeté Německo vrátí Španělsku dva roky starou porážku, nebo připraví kulisy ke španělské oslavě historicky prvního postupu do finále MS. Zápas začíná v Durbanu ve 20:30, hlavním rozhodčím je Maďar Viktor Kassai. Přímý přenos vysílá ČT4. Informace ze šampionátu nabízí také server msfotbal.cz.

Už tak velmi prestižní duel okrášlí i vzájemný souboj nejlepšího kanonýra turnaje a autora pěti branek Davida Villy s Němcem Miroslavem Klosem. Ten za ním zaostává o jedinou trefu a zároveň mu chybí poslední branka, aby vyrovnal historicky nejúspěšnějšího kanonýra světových šampionátů Brazilce Ronalda s 15 zásahy.

Celý fotbalový svět také s napětím očekává, jestli se Německo znovu pochlubí galapředstavením a odstraní z cesty dalšího velkého favorita, jako v osmifinále Anglii a o kolo dál Argentinu, které poslalo domů čtyřgólovou střeleckou explozí. "Bude to složitější než zápas s Argentinou nebo Anglií, které občas mají rezervy," prohlásil trenér Německa Joachim Löw. "Španělé mají obrovsky kompaktní tým. Třeba Argentina spoléhá na jednoho Messiho, ale oni (Španělé) mají víc. Dělají velmi málo chyb v obraně i v útoku a na nás je, abychom je k nim donutili," naznačil Löw, že Německo nebude spoléhat na pasivní obranu.

Podle Löwa bude klíčem k německému úspěchu "vypnout španělský motor, kterým jsou záložníci Xavi a Iniesta". "Máme tým hladový po úspěchu, talentovaný a učenlivý, který je hoden toho pyšnit se titulem mistra světa," řekl Löw. Ten musí vymyslet, jak zacelí díru v sestavě po ofenzivním záložníkovi Thomasi Müllerovi. Autor čtyř turnajových branek je mimo kvůli dvěma žlutým kartám a v sestavě jej zřejmě nahradí Toni Kroos.

Oslní konečně Španělé fotbalovou krásou?

Zatímco Německo ve vyřazovací části MS oslnilo dvěma jasnými výhrami, Španělé prošli přes Portugalsko a Paraguay pokaždé díky nejtěsnější výhře 1:0 zajištěné v obou případech kanonýrem Villou. A všichni s napětím čekají, jestli úřadující mistři Evropy v semifinále konečně oslní skvělou hrou jako na předloňském Euru. "Víme, že můžeme hrát lépe. Semifinále by mohlo být jiné v tom, že i soupeř touží po postupu a nebude to jako v minulých zápasech, kdy soupeři jen bořili naši hru," uvedl španělský kouč Vicente Del Bosque.

Trenér plánuje, že proti Němcům do základní sestavy znovu nasadí útočníka Fernanda Torrese. Hvězdu Liverpoolu, která rozhodla právě jedinou trefou i finále mistrovství Evropy, totiž stíhá kritika za dosavadní nevýrazné výkony.

Kdyby Němci uspěli i nyní, podívali by se do finále MS už po osmé, což by byl rekord. Naposledy se jim to povedlo před osmi lety, kdy ale podlehli Brazílii. Oba giganti mají nyní sedm finálových účastí.

Předpokládané sestavy:

Německo: Neuer - Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng - Schweinsteiger, Khedira - Kroos, Özil, Podolski - Klose.

Španělsko: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla - Xavi, Xabi Alonso, Busquets, Iniesta - Villa, Torres.

Semifinále MS Německo - Španělsko
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články