Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Nelítáme v oblacích, řekl po remíze se Španěly Chytrý. Kuchta dle něj má nyní na kvalitní soutěž

Dva zápasy, nečekané čtyři body a dělení o první místo ve skupině. Čeští fotbalisté za sebou mají povedený vstup do Ligy národů, ale asistent trenér Jiří Chytrý uklidňuje, že národní tým po výhře nad Švýcarskem a remíze se Španělskem nelítá v oblacích. Navíc si uvědomuje, že nadcházející duely v Portugalsku a ve Španělsku budou ještě těžší. Dosavadní povedené výkony v elitní divizi soutěže podle něj mužstvu potvrzují, že jde správným směrem.

"Jsme obrovsky rádi, že po dvou domácích zápasech máme čtyři body. Na druhou stranu si troufnu říct, že nelítáme v oblacích. Vnímáme, jak je každý zápas obrovsky těžký. Víme, že další dva ještě těžší zápasy na soupeřových půdách nás čekají," řekl Chytrý.

"Snažíme se udržet nastavení tak, jak jsme se připravovali na domácí zápasy. Stejně koncentrovaně a kvalitně se chceme připravit na zbylé dva zápasy, abychom byli pořád ve hře a zamíchali pořadím ve skupině," doplnil Chytrý.

Jeho tým v neděli proti Španělsku sahal po nečekané výhře, vyrovnávací gól na 2:2 inkasoval od trojnásobných mistrů Evropy a finalistů minulého ročníku Ligy národů až v poslední minutě základní hrací doby. Iňigo Martínez hlavičkoval po centru a sudí usoudili, že míč po odrazu od břevna dopadl těsně za brankovou čáru.

"Míč za čárou jsem neviděl. Co jsme viděli ty záběry, jsou takové neprůkazné. Ale nechci o tom spekulovat. Gól platil, bohužel pro nás rozhodly centimetry. Byli jsme velice blízko úžasnému výsledku. Mrzí nás to, je však třeba vnímat celkově obraz zápasu i kvalitu soupeře. S odstupem času myslím, že jsme odehráli výborné utkání a bod bereme," řekl Chytrý.

Velmi povedený zápas odehrál útočník Lokomotivu Moskva Jan Kuchta, který na první český gól přihrál a druhý sám dal povedeným lobem přes brankáře. "Nepřekvapilo mě to, já ho vidím na tréninku. Prezentuje se sice fyzickou hrou, atakuje, presuje a dohrává souboje, takže tak nebo z dorážek dává hodně gólů, ale jednoznačně má technické předpoklady," uvedl Chytrý. "Všichni v realizačním týmu bychom mu přáli, aby se mu povedl nějaký přestup. Jednoznačně ukazuje, že je to hráč, který má výkonnostně na to, aby působil ve velice kvalitním týmu v kvalitní soutěži," doplnil.

Gól na 1:1 inkasoval národní tým poté, co po zranění Jakuba Jankta dohrával závěr poločasu s deseti hráči. Už předtím musel střídat Jaroslav Zelený. "Kdybychom střídali, čelili bychom možnosti jediného střídání ve druhém poločase. Kolem 60. minuty bychom tam poslali všechny hráče naráz, a kdyby se něco stalo, dohrávali bychom v deseti. Nebo s Tomášem Součkem v bráně, pokud by se zranil gólman. Vzali jsme na sebe riziko hrát čtyři minuty v deseti, i teď si stojíme za tím, že to bylo jediné správné rozhodnutí," mínil Chytrý.

Reprezentanti dokázali už poněkolikáté zaskočit velkého favorita. Doma v minulosti porazili Anglii a remizovali s Belgií, na loňském Euru zase vyřadili Nizozemsko. "K úspěchu vede to, že tým má obrovský charakter a srdce. Dobře se nám s ním pracuje, protože kluci dávají stranou ega a individuální ambice. V momentě, kdy jsme dobře nachystaní a daří se nám naplňovat taktický záměr, jsme schopni čelit i nejkvalitnějším soupeřům," uvedl Chytrý, jehož tým v březnovém play-off nepostoupil na podzimní mistrovství světa.

"Mrzí to stejně i bez toho, jak se nám vede teď v Lize národů. Myslíme si, že je tu dobrá generace kluků. Kdybychom byli v plném složení v baráži, měli bychom větší šance dostat se do Kataru. Kvalifikační síto je neúprosné a nepovedlo se nám to. Na druhou stranu tyto zápasy Ligy národů nás povzbuzují v tom, že jdeme správným směrem. Věřím, že se kvalifikujeme na Euro v Německu a kluci se poperou o šanci udělat další úspěch," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články