Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Nejradikálnějším fanouškům pomáhají mobily a internet, tvrdí Synecký

Praha - Na 200 fotbalových fanoušků pražské Sparty a Baníku Ostrava se v neděli popralo na poli za Čimickým hájem v Praze 8. Policie zadržela přes 50 lidí, některé z nich už obvinila. Na místě zasahovalo na sto policistů, mimo jiné i ze speciální pořádkové jednotky. Následný pondělní zápas mezi pražským a ostravským klubem proběhl v klidu. Policie na něj byla podle policejního rady Martina Syneckého dlouhodobě připravena. Fanoušků Baníků navíc přijelo daleko méně, než se čekalo.

"Domluvené střety mají jasná pravidla. Domluví se počty, chuligáni si pomáhají při dopravě, mají rozlišováky, aby nebyli napadáni vlastní lidé. Také se svolávají smskami či internetem, což jim poskytuje hodně prostoru," vysvětluje Synecký. "Policie má snahu těmto střetům předcházet, protože může dojít ke zranění," dodává.

Poslední takový případ se stal v neděli ve večerních hodinách v Praze 8. Policie však situaci monitorovala. "My jsme vlastně byli na místě už předtím, než se tyto dvě skupiny začaly rvát, a jakmile došlo k prvnímu konfliktu, policie zasáhla," říká policejní mluvčí Ján Mikulovský.Policie podle Syneckého monitoruje fotbalové radikály díky informačnímu systému Očista, který funguje už téměř sedm let. "Bohužel až s novelou trestního řádu bude v České republice fungunovat institut ochranného dohledu, kdy bude možnost nejradikálnější fanoušky, kteří budou soudně potrestáni ochranným dohledem, donutit, aby se v určitý čas a na určitém místě hlásili," přibližuje policejní rada. "V současné době to tak není, takže fanoušci musí být monitorováni policií, a ta nemá takové prostředky, aby mohla každému rizikovému fanouškovi stát za zády a hlídat ho kam jede," dodává Synecký.


Z nových pravidel, která v souvislosti s reformou policie platí od začátku jarní části fotbalové ligy, vyplývá, že pořádek na stadionu musí zajistit pořadatelská služba. Organizátoři budou provádět důkladné kontroly u vstupů a na stadion nevpustí podnapilé lidi ani ty, u kterých objeví pyrotechniku nebo jiné nebezpečné předměty. Pořadatel může policii požádat o pomoc až v případě, kdy najatá bezpečnostní agentura přestane situaci zvládat.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články