Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nejlepším fotbalistou roku je Argentinec Messi

Curych - Argentinec Lionel Messi vyhrál anketu FIFA o nejlepšího světového fotbalistu roku 2009, v níž hlasují reprezentační trenéři a kapitáni. Dvaadvacetiletý útočník či záložník Barcelony, jenž nedávno získal i Zlatý míč, převzal prestižní ocenění na dnešním galavečeru v curyšské Opeře. Messi vyhrál anketu FIFA jako první argentinský fotbalista v historii. Loni i předloni skončil druhý, ale tentokrát zvítězil s drtivým náskokem. Od hlasujících dostal 1073 bodů a obhájce trofeje Portugalce Cristiana Ronalda porazil o 721 bodů. Třetí skončil další hráč Barcelony Španěl Xavi se 196 body. Na Nou Camp putuje cena poprvé od roku 2005, kdy ji podruhé za sebou dostal Brazilec Ronaldinho.

Messiho triumf potvrdil "pravidlo" posledních let, že vítěz Zlatého míče vládne i hlasování FIFA, které nebylo porušeno od roku 2005. Argentinský reprezentant letos vyhrál s Barcelonou rekordních šest trofejí. Hvězdný soubor kouče Pepa Guardioly ovládl španělskou ligu i pohár, Ligu mistrů, evropský a španělský Superpohár a naposledy v minulém týdnu klubové mistrovství světa. 

Nejlepší hráčkou světa byla počtvrté za sebou vyhlášena Brazilka Marta, s níž si v příští sezoně zahraje americkou ligu v dresu Los Angeles Sol česká fotbalistka Pavlína Ščasná.

Loňský vítěz hlavní ankety Cristiano Ronaldo se stal prvním nositelem ceny za nejhezčí gól roku, který začala FIFA udělovat v tomto roce. Trofej pojmenovaná po legendárním kanonýrovi Ferenci Puskásovi obdržel z rukou jeho vdovy a liberijské fotbalové legendy George Weaha za svou trefu ze čtvrtfinále Ligy mistrů proti Portu, v němž skóroval nádhernou ranou z 35 metrů. Od fanoušků dostal v hlasování na internetu přednost před dalšími devíti nominovanými.

Cenu fair play obdržel in memoriam legendární anglický kouč Sir Bobby Robson, který letos v červenci prohrál dlouholetý boj s rakovinou. FIFA ocenila jeho lidské kvality, které prokazoval během hráčské i trenérské kariéry. Prezidentovu cenu za mimořádný přínos fotbalu předal šéf FIFA Joseph Blatter jordánské královně Ranje za vzdělávací projekt 1GOAL.

K Messyiho prvenství přispěl i trenér české reprezentace Michal Bílek, který při hlasování dal Messiho na první místo. Na druhé zapsal Cristiana Ronalda na třetí Zlatana Ibrahimovice. Brankář a kapitán národního týmu Petr Čech určil jiné pořadí: 1. Xavi, 2. Messi, 3. Cristiano Ronaldo.

Anketa Mezinárodní fotbalové federace FIFA:

Nejlepší hráč roku 2009: 1. Messi (Arg./Barcelona) 1073 bodů, 2. Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid) 352, 3. Xavi (Šp./Barcelona) 196, 4. Kaká (Braz./Real Madrid) 190, 5. Iniesta (Šp./Barcelona) 134. 

Nejlepší hráčka roku 2009: 1. Marta (Braz.) 833, 2. Prinzová (Něm.) 290, 3. Smithová (Angl.) 252, 4. Cristiane (Braz.) 239, 5. Gringsová (Něm.) 216.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články