Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festival Liberec 2023

Nejlepší střelec Schick schází v nominaci reprezentace, po sedmi letech se vrací Kliment

Trenér českého národního týmu Ivan Hašek nepovolal na říjnové zápasy Ligy národů s Albánií a proti Ukrajině nejlepšího střelce současného mužstva Patrika Schicka. Útočník Leverkusenu bude po domluvě s reprezentačním koučem léčit drobné šrámy. Po sedmi letech se naopak vrací Jan Kliment, lídr ligové tabulky kanonýrů. Nováčky jsou brankáři Martin Jedlička a Antonín Kinský.

Patrik Schick
zdroj: REUTERS autor: Fabian Bimmer

Český tým přivítá příští pátek v Praze na Letné ambiciózní Albánii a o tři dny později nastoupí proti Ukrajině, která kvůli válečnému konfliktu s Ruskem využije azyl v polské Vratislavi. Haškovi svěřenci mají po zářijových úvodních dvou zápasech skupiny B1 Ligy národů na kontě tři body – nejprve utrpěli debakl 1:4 v Gruzii a pak doma porazili Ukrajinu 3:2.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Hašek povolal do reprezentace i Jedličku s Kinským, schází Schick

Kinský původně figuroval v nominaci reprezentační jednadvacítky, nakonec ho ale využije "áčko". Premiérovou pozvánku do národního A-týmu dostal i Jedlička, který se v Plzni vrátil mezi tyče po nedávné nemoci.

"O nominaci Tondy Kinského jsem rozhodl na základě debaty s trenérem brankářů Radkem Černým. Už když dělal nominaci (kouč jednadvacítky) Honza Suchopárek, tak moc dobře věděl, že může přijít tato situace, že může být nominovaný s A-týmem. Nebyl tedy překvapený, počítal s tím dopředu," vysvětlil Hašek.

"Měli jsme to takhle naplánované, věděli jsme, že Tonda asi bude nominovaný. Je důležité, že v takhle mladém věku nasaje atmosféru A-týmu. Máme tu v současnosti tři nejlepší gólmany," doplnil jednašedesátiletý trenér.

Schick na začátku sezony nepatří v Leverkusenu do základní sestavy, navíc ho trápí drobné zdravotní potíže. Autor 20 gólů za reprezentační "áčko" i proto říjnový sraz vynechá.

"Za Patrikem jsme byli v Mnichově, když hráli na Bayernu. Domluvili jsme se, že tuto reprezentační přestávku využije k tomu, aby doléčil drobné šrámy, které teď má. Cílem je, aby se dostal do top formy a aby nám pomohl při příštím srazu," uvedl Hašek.

Vedle Schicka schází také obránce Robin Hranáč, jenž po přestupu z Plzně do Hoffenheimu za německý klub zatím nenastupuje. "Potřebuje čas na adaptaci. Přejeme mu, aby zůstal pozitivní a pozici si v Bundeslize vybojoval, protože potenciál na to určitě má. Jsem pevně přesvědčen, že bude brzy nastupovat v základní sestavě," konstatoval Hašek.

Stejně jako v září chybí záložník Antonín Barák, který se nechal vyloučit v posledním utkání letního mistrovství Evropy při prohře 1:2 s Tureckem. Oproti minulému srazu se vrací po přestupu do dánského Midtjyllandu Jan Kuchta. 

"Kliment? Dostal se do životní formy" 

Kliment naposledy nastoupil za reprezentaci v listopadu 2017. Jednatřicetiletý útočník se po letním příchodu do Olomouce z Plzně dostal do výborné formy a s devíti brankami vede střeleckou tabulku první ligy.

"Honza Kliment teď hraje výborně, ke gólu mu kolikrát stačí pár minut. Padá mu to tam, je to hráč, který může rozhodnout zápas. Dostal se do životní formy a myslím, že teď je čas, aby v reprezentaci byl," řekl Hašek.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Česko – Ukrajina

Tým se tradičně sejde v pondělí v poledne v Praze. Hašek byl po debaklu v Gruzii pod velkým tlakem, ale výkonný výbor jeho možné odvolání vůbec neřešil a ponechal ho ve funkci. Bývalý reprezentační záložník převzal národní mužstvo v lednu a smlouvu má do konce kvalifikace mistrovství světa, která začne v březnu příštího roku. V létě s týmem Hašek na evropském šampionátu vypadl už po skupině.

Liga národů nahrazuje přípravné zápasy a reprezentacím dává dodatečnou šanci zahrát si o účast na vrcholných turnajích. Čtvrtý ročník je propojen s bojem o mistrovství světa v roce 2026. Čtyři nejlepší celky, které neuspějí v klasické kvalifikaci, se dostanou do play-off o šampionát.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články