Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nejlepší hráč historie, rozdával fotbalovou krásu. Hvězdy vysekly Cruyffovi poklonu

Barcelona – "Fotbal ztratil muže, který pro to, aby tato krásná hra byla skutečně krásná, udělal víc než kdokoli jiný v historii," napsal na Twitter Gary Lineker, bývalý spoluhráč Johana Cruyffa, jenž zemřel na rakovinu ve věku 68 let. Pouze pozitivní slova měly pro nizozemskou legendu i další fotbalové hvězdy, které s ním buď hrály v týmu, nebo nastoupily jako soupeři.

Johan Cruyff v dresu Barcelony
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Jsem v šoku. Nebyl to jen dobrý přítel, byl pro mě jako bratr," uvedl Cruyffův velký soupeř z finále mistrovství světa 1974, německý "Císař" Franz Beckenbauer.

Za nejlepšího fotbalistu historie označil zesnulého Nizozemce Michel Platini, jenž dokázal jako první muž po Cruyffovi získat třikrát Zlatý míč pro hráče roku v Evropě. "Ztratil jsem přítele a svět velkého muže. Obdivoval jsem ho, byl to nejlepší fotbalista v dějinách," uvedl suspendovaný prezident UEFA.

Cruyff byl hvězdou 70. let a představitelem progresivního "totálního fotbalu", ale i inspirací pro další generace nejen nizozemských hráčů. "Byl jsi příliš velký na to, abys mohl být někdy zapomenut," napsal bývalý reprezentační útočník Patrick Kluivert.

Mistr Evropy z roku 1988 Ruud Gullit umístil na sociální síť svou fotku se zesnulou legendou a textem: "Děkuji Johane, že jsi byl mou inspirací a učitelem. Děkuji za to, že jsi vydláždil cestu naší generaci a umístil Nizozemsko na mapu. Děkuji za to, že jsi byl," uvedl držitel Zlatého míče z roku 1987.

Nesmazatelnou stopu nezanechal Cruyff pouze v Nizozemsku a Ajaxu, ale také v Barceloně, kde slavil úspěchy jako hráč i trenér. "Budeme tě navždy milovat, Johane. Odpočívej v pokoji," napsal katalánský klub v první reakci.

"Je to velmi smutný den pro všechny, ne pouze pro rodinu Barcy, ale pro celý fotbalový svět," uvedl záložník Andrés Iniesta, jedna z hlavních postav úspěšného barcelonského týmu založeného na principech Cruyffovy fotbalové filozofie.

Je nám líto, video expirovalo.
Legendární fotbalista Cruyff podlehl rakovině

"Opustila nás legenda," konstatoval Cruyffův následovník v Barceloně, pětinásobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa Lionel Messi. "Nikdy na tebe nezapomeneme, Hubeňoure," vzkázal Messiho krajan a legenda argentinské reprezentace Diego Maradona.

Cruyffova odchodu litoval i Brazilec Pelé, označovaný za nejlepšího fotbalistu všech dob. "Ztratili jsme skvělého člověka. Následujme dál jeho výjimečný vzor. Naší fotbalové rodině zanechal velice důležitý odkaz," uvedl trojnásobný mistr světa.

Lítost vyjádřili i členové královských rodin z obou zemí, v nichž Cruyff zanechal nejsilnější fotbalovou stopu. "Nizozemsko ztratilo jedinečnou a geniální hvězdu, která dala sportu novou tvář. Byl nedostižným vzorem Nizozemska," uvedl nizozemský král Willem-Alexander. Soustrastný telegram Cruyffově rodině poslal i španělský král Felipe VI.

Byl na stejné úrovni jako Pelé či Maradona, tvrdí Nehoda

Bývalý československý reprezentant Zdeněk Nehoda považuje zesnulého Johana Cruyffa za jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob a řadí ho na stejnou úroveň s legendárními Brazilcem Pelém a Argentincem Diegem Maradonou. Hráčský agent na slavném Nizozemci oceňoval hlavně mimořádnou komplexnost.

"Já osobně ho považuji za srovnatelného s Pelém a Maradonou, protože se dokázal prosadit ve světovém i v evropském fotbalu, na klubové bázi i co se týče reprezentace. Jeho výsledky hovoří za všechno, byl to jeden z nejkomplexnějších hráčů historie. Vždycky jsem ho uznával a hodnotím ho jako jednoho z nejlepších hráčů na světě," řekl Nehoda.

Sport
zdroj: ČT4

Proti Cruyffovi si zahrál na zlatém mistrovství Evropy 1976. V semifinále Československo vyřadilo favorizované Nizozemce po výhře 3:1 v prodloužení. Mezi střelce se v Záhřebu zapsal i Nehoda.

"Věděl jsem, proti komu hrajeme. On byl kapitánem v roce 1974, kdy prohráli ve finále mistrovství světa. To bylo jedno z nejsilnějších mužstev, které Holandsko kdy mělo. Byl obrovský úspěch je vyřadit. Respektoval nás jako soupeře, ale osobně jsem s ním do kontaktu nepřišel," dodal Nehoda.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články