Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Nechci jitřit fotbalové prostředí, řekl Berbr. Kandidovat nebude i kvůli kamarádství s Peltou

Praha - Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr se rozhodl nekandidovat na pozici předsedy, protože mu to nepřipadá etické vůči současnému šéfovi FAČR a jeho kamarádovi Miroslavu Peltovi, který je ve vazbě kvůli obviněni ze zneužívání dotací z ministerstva školství. Berbr také nechce svou osobou jitřit fotbalové prostředí a funkci předsedy asociace považuje za příliš politickou. Post místopředsedy však bude obhajovat.

Sport
zdroj: ČT4

Berbr na červnové volební valné hromadě nebude usilovat o zvolení do nejvyšší pozice, přestože podle svých slov dostal 21 nominací na předsedu. "Nechci jitřit fotbalové ani společenské prostředí. Moje osoba je vnímána některými lidmi velmi kontroverzně. Proto chci, aby se fotbalové prostředí zklidnilo," řekl Berbr na dnešní tiskové konferenci.

Kandidatura by mu nepřišla vhodná také kvůli osobnímu vztahu s Peltou. "Byť se to někomu nebude líbit, Mirek Pelta byl a je můj kamarád. Dneska není nikde napsáno, že je vinen. Jednou se z vazby vrátí a já s ním chci normálně komunikovat. Nezdá se mi etické, abych dnes zaujal jeho místo vůči němu, ani jeho rodině a známým," uvedl dvaašedesátiletý funkcionář.

Je nám líto, video expirovalo.
Haindlová: Berbrův vliv ve FAČR je stále značný

Náplň funkce předsedy asociace mu navíc nevyhovuje. "Myslím, že v tomto státě ví asi pouze tři až pět lidí, co vůbec předseda FAČR musí dělat. Byť jsem tady s ním byl čtyři roky, tak až nyní zažívám, co to vlastně znamená," konstatoval Berbr. "Nechci se stát politikem, protože funkce předsedy je, jak nyní zjišťuji, naprosto politická," doplnil bývalý rozhodčí.

Svou roli v českém fotbale vidí úplně jinde. "Jsou to okresní a krajské fotbalové svazy, tam znám všechny delegáty jménem, znám jejich rodiny, znám jejich příběhy. Jsou to všechny amatérské soutěže, mládež, projekty a akademie, kde jsem stál na začátku," vysvětlil Berbr.

Klíčová schůzka s Křetínským

Na rozhodnutí nekandidovat na předsedu podle něj měla zásadní vliv i dnešní schůzka s majitelem pražské Sparty Danielem Křetínským. "Bylo to velmi vstřícné a racionální jednání z obou stran. My spolu vycházíme velmi dobře. On má úžasnou mluvu, takže to mělo velký vliv," přiznal Berbr.

Sice podal kandidaturu na funkci místopředsedy, ale zároveň nevyloučil, že by se mohl z vedení asociace úplně stáhnout. "Variant je mnoho a teprve přijde čas na jednání, jak všechno dopadne," konstatoval Berbr.

Očekává, že ještě dnes Pelta zašle po advokátovi Bronislavu Šerákovi svou rezignaci. "Takový byl náš pokyn a Mirek s tím ve středu souhlasil," řekl místopředseda FAČR. "Když se stáhne ze všech funkcí, tak mizí jeden bod vazby. Veškeré funkce padají a tím nemůže dál ovlivňovat ze své pozici další vývoj. Doporučili mu to i právníci," dodal Berbr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články