Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Nechápu, že se Serie A nezastavila dřív, řekl fotbalista nakažený koronavirem

Byl druhým profesionálním fotbalistou v Itálii, který byl pozitivně testovaný na onemocnění koronavirem. Alessandro Favalli, obránce třetiligového týmu Reggio Audace, startoval kariéru v Ceromese, prošel mnoha kluby a v lednu se vrátil domů na sever Itálie, aby byl blíž rodině. To ještě netušil, že za pár měsíců skončí v karanténě.

Ilustrační foto z kopané
zdroj: ČTK autor: Syrůček_Jakub

"Probudil jsem se v pondělí 2. března a měl jsem horečku, bolela mě hlava a pálily oči. Už v noci jsem měl zimnici," vzpomínal pro bbc.com sedmadvacetiletý fotbalista. "Hned jsem tušil, že to bude koronavirus, protože chřipku už jsem prodělal v lednu," popisoval situaci Favalli, který byl krátce předtím na společné oslavě s celou rodinou, a tak některým příbuzným zavolal a zjistil, že mají stejné příznaky.

Test, který podstoupil, byl pozitivní, ale průběh nemoci nijak tragický. "Chvíli jsem měl bolesti hlavy a horečku. Ta však nikdy nedosáhla ani osmatřiceti stupňů a po třech dnech už jsem se cítil docela dobře," vzpomínal s tím, že se bál hlavně o příbuzné v pokročilém věku, kteří na tom byli o poznání hůř než on.

"Izolace působí hlavně na psychiku, jsme tu zvyklí na společenský život," vybavoval si dny, kdy se musel zavřít v jednom pokoji a manželka, která naštěstí virus nechytila, mu nechávala jídlo na talíři přede dveřmi.

Teď už Favalli čeká na výsledky testu. Pokud bude negativní, podstoupí ještě jeden, aby se defintivně potvrdilo, že už je zdráv. Poznal i klady svého onemocnění. "Současní i bývalí spoluhráči, kamarádi i další lidé, kteří mě znají, mi posílali tisíce zpráv, zajímali se, jak na tom jsem, a přáli mi rychlé uzdravení," vysvětloval hráč, který průběh onemocnění popsal jako mírné. "Je pěkné, když vidíte, kolik lidí má o vás starost. To je na tom všem jedno z mála pozitiv. Poznal jsem, jak důležití pro mě jsou lidi kolem," dodal.

Přiznal, že nemohl pochopit, proč v Itálii tak dlouho oddalovali rozhodnutí zastavit soutěže. "Žasl jsem, že kluby a ligy chtěly pokračovat," řekl k Serii A, která byla zastavena až 10. března. "I hrát bez diváků bylo špatné rozhodnutí," řekl k opatření, které předcházelo už 3. března.

"Ten problém nebyl brán dost vážně," dodal Favalli. "Jsem si jistý, že kdyby v té době už byl nakažený nějaký hráč Serie A, tak by soutěže zastavili okamžitě," dodal s tím, že nyní už jen doufá, že Italové nad virem společně vyhrají. "Hlavní je nyní být zodpovědný a zůstat doma v karanténě," doplnil.

Těší se, až se opět začne hrát fotbal. "Ale to je teď druhotné a je docela náročné si představit, že to opravdu v dohledné době bude," řekl.

Zdroj
BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články