Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nečekaný třesk v Realu Madrid. Zidane končí! Tým potřebuje změnu, prohlásil

Zinédine Zidane nečekaně končí na lavičce Realu Madrid. Trenér, který španělský velkoklub v sobotu dovedl k historicky třetímu vítězství v Lize mistrů za sebou, odstupuje z osobních důvodů. "Tým potřebuje pokračovat ve vítězstvích a potřebuje změnu," prohlásila pětačtyřicetiletá trenérská kometa. "Tenhle klub miluju," dodal. Koho bude Zidane vést nyní, není zatím jasné. Nový klub prý ale nehledá.

Trenér Realu Zinedine Zidane
zdroj: Reuters

V Realu podepsal Zidane začátkem letoška smlouvu do konce roku 2020. Jedním dechem ale dodal, že to nemusí nic znamenat. V únoru pak prohlásil: "Být trenérem je extrémně únavné. O to víc v klubu, jako je Real Madrid. Když ucítím, že už klubu nemám co dát, půjdu pryč."

Nyní - jenom pět dní po finále LM - se jeho slova naplnila. "Všechno se změnilo," uvedl tajemně. "A to je důvod, proč jsem se uchýlil k tomuto rozhodnutí," dodal na mimořádné tiskové konferenci, po jejímž konci se dočkal bouřlivého aplausu od přítomných novinářů.

Prezident Realu Florentino Pérez přiznal, že klub nebyl na Zidanovo rozhodnutí připraven. Vedení teď prý nemá jasnou představu, jak se situací naloží. "Je to smutný den pro mě i pro fanoušky, hráče a kohokoliv v klubu. Chtěl jsem, aby byl Zidane po mém boku navždy. Ale vím, že se jedná o jeho finální rozhodnutí," prohlásil Pérez.

Poslechněte si FOTBAL FOKUS podcast o finále LM i trenérovi Zinédinu Zidanovi:

"Real potřebuje jiný hlas i jinou metodiku. Prezidentovi jsem vděčný za vše," řekl také Zidane, který se k nejbližší budoucnosti zatím blíže nevyjádřil. Pouze uvedl, že nový klub nehledá.

Podle médií je prvním Pérezovým kandidátem na uvolněné místo kouč Tottenhamu Mauricio Pochettino. Argentinský trenér v posledních třech sezonách dovedl londýnský klub ke dvěma třetím a jednomu druhému místu v anglické lize. S klubem však nedávno podepsal nový pětiletý kontrakt.

Zidane po ukončení hráčské kariéry působil v Realu nejprve jako poradce a v roce 2014 se ujal rezervního týmu. K áčku přišel mistr světa a Evropy v lednu 2016.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále Ligy mistrů Real - Liverpool

Ligu mistrů vyhrál Zidane s týmem hned v první sezoně. Triumf v prestižní soutěži poté dokázal dvakrát obhájit, naposledy v sobotu si jeho svěřenci poradili ve finále s Liverpoolem 3:1.

Mistr světa i Evropy se stal po Carlu Ancelottim a Bobu Paisleym teprve třetím trenérem, kterému se podařilo Ligu mistrů vyhrát třikrát, navíc to jako první kouč dokázal třikrát za sebou. Jako hráč nastupoval Zidane za Cannes, Bordeaux, Juventus a Real, se kterým Ligu mistrů ovládl už v roce 2002.

Vyřešeno zatím není ani další působení Cristiana Ronalda a Garetha Balea v Realu Madrid. Portugalský fotbalista vydal po sobotním finále LM nejednoznačné prohlášení, které naznačovalo, že by v týmu nadále nemusel působit. 

Ronaldo žádal také o zvýšení svého platu. Velšského záložníka zase často trápila zranění. Navíc nebyl spokojen s tím, že v posledním finále začínal na lavičce. Jako střídající žolík pak ale dvěma góly pomohl Realu slavit triumf v nejprestižnější pohárové evropské soutěži.

"Měl jsem úctu ke všem, především hráčům, což bylo pro dosažení věcí zásadní," řekl Zidane. "Hráči nemají s mým rozhodnutím nic společného," uvedl. Když byl dotázán, zda jeho rozhodnutí nějak souvisí s Ronaldem, odpověděl Zidane jednoznačně: "Ne."

Zdroj
ČT sport, ČTK, Sky Sports, BBC

Hlavní zprávy