Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Ne válce, vyslovil se Rubljov i Ovečkin. Ruší se akce v Rusku, fotbalisté Polska oznámili bojkot

Na agresi ruského prezidenta Vladimira Putina reaguje celý sportovní svět. MOV vyzval sportovní federace, aby přeložily či zrušily akce plánované do Ruska a Běloruska. Některé ze svazů už své vrcholné podniky v těchto zemích zrušily, naopak volejbalová federace (FIVB) nadále počítá s pořádáním MS mužů v Rusku. Polská fotbalová reprezentace kvůli invazi na Ukrajinu nenastoupí proti Rusku ke kvalifikačnímu utkání na světový šampionát. Neuskuteční se též Velká cena formule 1 v ruském Soči. Proti válečnému stavu se vyslovil hvězdný hokejista Alexandr Ovečkin, konkrétní gesto vyslal ruský tenista Andrej Rubljov, který napsal na kameru místo svého podpisu – protiválečný slogan "No War Please" (Ne válce, prosím).

Tenhle svět musí žít v míru, vyzval Ovečkin

K ruským sportovcům, kteří se vyslovili proti invazi na Ukrajinu, se přidal i slavný hokejista Alexandr Ovečkin. Šestatřicetiletý útočník Washingtonu prohlásil, že má na Ukrajině mnoho přátel, a doufá, že ruská vojenská akce brzy skončí.

"Prosím, už žádné válčení. Je těžké to sledovat, snad to všechno brzy skončí," řekl Ovečkin na tiskovém brífinku před zápasem NHL. "Nezáleží na tom, kdo je ve válce, Rusko, Ukrajina, jiné země. Tenhle svět musí žít v míru," dodal druhý nejlepší evropský střelec v historii elitní zámořské ligy.

Ovečkin je považován za přívržence ruského prezidenta Vladimira Putina. Před prezidentskými volbami v roce 2018, které Putin vyhrál, vznikl takzvaný Putinův hokejový tým, jehož tváří Ovečkin byl. V pátek se ale vyjádřil neutrálně. "Je to můj prezident, ale já nejsem politik, jsem sportovec," řekl k dotazu na své vztahy s Putinem.

Ruští sportovci kritizují Putinovy kroky

Proti agresi Kremlu se ozval již zmiňovaný tenista Andrej Rubljov i jeho krajan Daniil Medveděv. "Když jsem se tady v Mexiku probudil a viděl zprávy z domova, nebylo to příjemné. Jako tenista bych chtěl po celém světě podporovat mír. Není to snadné, sledovat tohle všechno," řekl Medveděv.

Velmi ostře se vymezil proti Vladimiru Putinovi bývalý reprezentant Ruska a šachový velmistr Garry Kasparov, který v současnosti žije v USA. "Toto je had, kterého si svobodný svět hřál na prsou a zacházel s ním jako se sobě rovným spojencem, zatímco on šířil svou korupci," napsal v tweetu na účet ruského prezidenta. 

Fotbalisté Polska neodehrají kvalifikaci na MS s Ruskem

Polská fotbalová reprezentace nenastoupí kvůli útoku ruských vojsk na Ukrajinu k březnovému utkání play-off kvalifikace o postup na mistrovství světa proti Rusku. Na Twitteru to oznámil šéf polského svazu (PZPN) Cezary Kulesza. Odpoledne se k němu připojili Švédové, kteří jsou stejně jako český tým potenciálními dalším soupeři ruského výběru.

"Dost řečí, je čas jednat. Vzhledem k eskalaci agrese Ruské federace na Ukrajině tým Polska neplánuje odehrát zápas play-off proti týmu Ruska," napsal Kulesza a dodal, že to je jediné správné rozhodnutí.

Zatím není jasné, jaké důsledky bude toto rozhodnutí mít - FIFA teď bude muset situaci vyřešit. Jednou z možností je kontumace zápasů ve prospěch Ruska. V úvahu ale vzhledem k aktuální situaci připadá i vyřazení ruského týmu ze soutěže.

MOV vyzval svazy, aby zrušil akce konané v Rusku

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) vyzval všechny svazy, aby přeložily či zrušily akce plánované nejen na do Ruska, ale i Běloruska. Obě země by měly podle MOV nést důsledky porušení takzvaného olympijského příměří, platícího ještě týden po skončení paralympijských her.

Mezinárodní hokejová federace v krátkém prohlášení uvedla, že dopady na její akce se bude zabývat rada IIHF na jednání svolaném na pondělí 28. února. Reagovat ale už stihly jiné světové sportovní organizace.

Biatlonisté Ruska a Běloruska musejí ve zbývajících závodech Světového poháru startovat jako neutrální sportovci. Mezinárodní federace IBU rozhodla, že na akcích nebudou vlát vlajky těchto spojeneckých zemí a nebude znít jejich hymna.

Světová curlingová federace s odkazem na výzvu MOV odebrala Permu pořadatelství mistrovství Evropy, které se mělo v tomto městě na Urale konat 19. do 26. listopadu. Mezinárodní federace juda (IJF) zrušila v reakci na pokračující ruský vojenský útok na Ukrajinu plánovaný turnaj kategorie Grand Slam v Kazani. Mezinárodní lyžařská federace zrušila všechny závody Světového poháru konané v Rusku.

Například ale volejbalová federace FIVB se nepřipojila k mnohým dalším organizacím a počítá s tím, že se letošní MS mužů bude konat v Rusku.

Nechceme vás tady, vzkázala Norská lyžařská federace ruským sportovcům

Norská lyžařská federace po útoku ruských vojsk na Ukrajinu nechce, aby se ruští sportovci zúčastnili blížících se závodů Světového poháru v Norsku. V příštích týdnech bude Norsko hostit závody elitního seriálu ve sjezdovém lyžování, běžeckém lyžování, skocích na lyžích a severské kombinaci.

"Ruské porušování mezinárodního práva a útoky na ukrajinský lid vyžadují mezinárodní odsouzení a sankce. Sport nemůže stát stranou a zůstat pasivní k tomu, co se právě děje. Vzkaz Norské lyžařské federace Rusku a ruským sportovcům je naprosto jasný – nechceme vás tady," uvedla federace.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články