Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Navrátil a Novák sehráli důležitou úlohu v zápasech svých týmů

Almelo (Nizozemsko) - Obránce Filip Novák gólem rozhodl o vítězství Midtjyllandu 1:0 na hřišti Videotonu Székesfehérvár a zajistil svému týmu výhodnou pozici pro odvetu. Útočník Jaroslav Navrátil přispěl asistencí k cenné remíze Heraclesu Almelo s Aroucou. Nizozemský celek přišel o vedení v souboji dvou debutantů v evropských pohárech až v první minutě nastavení. V dalším ze zápasů Trnava překvapivě porazila Austrii Vídeň. 

Levý bek Midtjyllandu Novák prožívá povedený start do sezony. Nejprve se prosadil v druhém kole dánské ligy na hřišti Nordsjaellandu (4:0), na což nyní navázal důležitou trefou v Maďarsku. Onuachu v 55. minutě prodloužil míč do pokutového území, kde si jej bývalý bek Jablonce a Zlína zpracoval a chladnokrevně zakončil. Pro Nováka je to druhý gól v této sezoně Evropské ligy, v odvetě 1. předkola se trefil do sítě litevské Suduvy Marijampole. Prvních 71 minut odehrál i jeho spoluhráč Václav Kadlec.

Premiéra na mezinárodním poli to byla pro Navrátila, jenž se už v druhé minutě dostal do šance, branku však přestřelil. Po půlhodině hry zakončoval čtyřiadvacetiletý fotbalista znovu, trefil ale pouze boční síť. Almelo bylo po celou dobu aktivnějším týmem a tlak zužitkovalo v 53. minutě, kdy se po Navrátilově centru z levé strany prosadil Gladon. Náskok domácích mohl navýšit Kuwas, jeho dva pokusy ale zneškodnil gólman Bracali. Arouca navíc v úplném závěru vyrovnala, když se prosadil Gegé. To už Navrátil nebyl na hřišti, neboť byl vystřídán devět minut před koncem.

První soutěžní zápas v sezoně odehrála Hertha Berlín, jež s Vladimírem Daridou v sestavě porazila Bröndby Kodaň 1:0 díky Ibiševičově trefě nůžkami z 28. minuty. Darida se několikrát dostal do šance, tu největší z 47. minuty s obtížemi vyrazil brankář Rönnow.

Stoper Václav Procházka odehrál celé utkání za Osmanlispor, který porazil Nomme Kalju 1:0. V tureckém klubu hostuje z Admiry Mödling také bývalý fotbalista Liberce Dzon Delarge, který v páté minutě nastřelil břevno. Byl také u rozhodujícího gólu, když jeho pas zužitkoval Pinto.

Překvapivé vítězství 1:0 si připsala Trnava na hřišti Austrie Vídeň, za kterou do zápasu nezasáhl Patrizio Stronati. Rozhodl ihned po přestávce Tambe. Michal Papadopulos odehrál posledních 11 minut za Zaglebii Lubin, prohru 1:2 s dánským Sönderjyske ale odvrátit nedokázal.

První poločas odehrál za AEK Atény na půdě St. Etienne forvard Tomáš Pekhart, žádnou větší příležitost si ale nevypracoval a po přestávce jej nahradil Bakasetas. Duel skončil bezbrankovou remízou.

Dobře nevstoupil do nové sezony West Ham, který prohrál na hřišti slovinského Domžale 1:2. "Kladiváři" tak pokračují v nepovedených výkonech v evropských soutěžích: loni v téže fázi vypadli s rumunskou Astrou Giurgiu a předtím v 2. předkole vyřadili maltskou Birkirkaru až na penalty.

Výsledky úvodních zápasů 3. předkola fotbalové Evropské ligy

Lille - Gabala (Ázerb.) 1:1 (0:1), Lokomotiva Záhřeb - Vorskla Poltava 0:0, Zaglebie Lubin - Sönderjyske (Dán.) 1:2 (1:2), FK Jelgava (Lot.) - Beitar Jeruzalém 1:1 (0:1), Torpedo Žodzina (Běl.) - Rapid Vídeň 0:0, Austria Vídeň - Spartak Trnava 0:1 (0:0), IFK Göteborg - HJK Helsinky 1:2 (0:0), Basaksehir (Tur.) - Rijeka 0:0, Birkirkara (Mal.) - FC Krasnodar 0:3 (0:1), Lucern - Sassuolo 1:1 (1:1), Grasshopper Curych - Apollon Limassol 2:1 (1:0), Videoton Székesfehérvár - Midtjylland 0:1 (0:0), Hertha Berlín - Bröndby Kodaň 1:0 (1:0), Gent - Viitorul Constanta (Rum.) 5:0 (2:0).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články