Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Návrat k normálu započal. Fotbalisté poprvé trénovali kompletní, haly ožívají

Velké uvolnění koronavirových opatření pomáhá nastartovat sport v Česku. Vedle takřka neomezených tréninků s účastí maximálně stovky lidí jsou za stejných podmínek povoleny rovněž zápasy a závody. Fotbalové týmy se poprvé od poloviny března připravovaly společně v kompletním složení. První přípravný duel odehráli fotbalisté Bohemians 1905, ve středu si utkání proti Viktorii Žižkov zahrají devítiletí fotbalisté Fotbalové akademie Praha. Ožívají pomalu i sportovní haly.

Tréninky rozjela i Fotbalová akademie Praha
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Trenéři si návrat do obvyklejšího režimu pochvalují a s mužstvy se chystají na přípravná utkání, která potřebují sehrát před očekávaným restartem první a druhé ligy. V březnu přerušená sezona by se měla znovu rozběhnout za 14 dní, schválit to ale ještě v úterý musí grémium profesionálních klubů.

"Byla to dlouhá doba. Poprvé jsme trénovali všichni na celém hřišti, takže určitě je to příjemné. Je to velké plus. Hlavně pro hráče, že jsou všichni společně, že už můžou spolu komunikovat. Předtím to bylo rozdělené na ty skupiny, které se jen tak míjely. Nabuzenost je tam vidět. Jak jste pohromadě, tak je to vždy," řekl jablonecký trenér Petr Rada.

"Je to zase lepší. Už můžeme opět dělat na součinnosti, což jsme dva měsíce dělat nemohli. Přirozeně, že pocit velkého hřiště hráči za jeden trénink nezískají. Nějakou dobu to potrvá, ale pro přípravu to je velice důležitý krok kupředu," uvedl pro klubový web ostravský kouč Luboš Kozel.

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovní haly ožívají, někde uvažují o přípravných zápasech

Utkání opatrně a za zavřenými dveřmi

Jelikož se už mohou konat sportovní akce do 100 osob, chystají se týmy na přípravné zápasy. Bohemians 1905 už dokonce první utkání odehráli a v Uhříněvsi porazili druholigovou Chrudim 2:1. Hrálo se netradičně 2x50 minut.

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovci v ČR už mohou běžně trénovat a omezeně závodit

"Vzhledem k nařízení, která jsou, jsme to měli rozdělené, aby se hráči tady nepotkávali. Jedna skupina přijela před začátkem zápasu a druhá na jedenáctou nebo čtvrt na dvanáct a takhle jsme je protočili. Kromě asi čtyř hráčů každý odehrál 50 minut, protože jsme trochu atypicky hráli dvakrát 50 minut," řekl asistent trenéra Bohemians Erich Brabec.

Další kluby se na utkání teprve chystají. Baník Ostrava v úterý odehraje duel s druholigovými Vítkovicemi za zavřenými dveřmi bez veřejnosti a některé kluby dokonce o zápasech raději předem neinformují, aby na ně nedorazili fanoušci. Utkání se totiž musejí hrát bez diváků.

Sport se vrací do hal

Šelmám Brno se otevřela hala v centru jihomoravské metropole, ale svěřenkyně Ondřeje Bouly se tam nepřesunuly. Nadále trénují na plážových kurtech. "Jsme v této fázi přípravy už od první možnosti trénovat ve skupinách. Pro nás se tedy nic zásadního nemění," řekl manažer klubu Martin Gerža.

Naopak basketbalistky KP Brno vyměnily přípravu na venkovních hřištích za trénink v Městské hale na Vodově ulici. "Normálně mají týmy v této době už po sezoně, ale letošní rok je výjimkou. Vše náhle skončilo v půli března, nyní se vracíme aspoň částečně k normálu, byť bez možnosti využití šaten a zázemí haly. Ode dneška do půlky června tak bude áčko a všech deset mládežnických týmů trénovat třikrát týdně v halách," uvedl generální manažer Richard Foltýn.

Od umožnění tréninku v desetičlenných skupinách se scházejí pozemní hokejistky Slavie Praha, úřadující mistryně republiky. "Přibudou klasické souboje a plná intenzita. Problém je, že po holkách chci maximální nasazení v tréninku, ale vím, že po ukončení soutěží ten výsledek nebude realizován v podobě soutěžního zápasu," konstatovala trenérka Karolína Kříženecká.

Třeba ale takoví florbalisté Prague Tigers začnou trénovat až v červnu. Na květen dostali všichni hráči individuální plán. "Za normálních okolností by nám sezona končila koncem dubna a následně bychom s tréninky v halách postupně končili, takže jsme se rozhodli, že skončíme už nyní. A v červnu se začneme připravovat venku," řekl šéftrenér klubu Roman Janeba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články