Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Naváže Modrič na zisk ceny FIFA? V nominaci na Zlatý míč nechybí ani Ronaldo, ani Messi

Už se stal nejlepším hráčem světa podle FIFA, nejlepším fotbalistou Evropy dle UEFA. Chorvatský špílmachr Luka Modrič má možnost v tomto roce zkompletovat hattrick prestižních individuálních ocenění. V širší nominaci na Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa jsou i oba rekordmani ankety Lionel Messi a Cristiano Ronaldo, kteří ji ovládli už pětkrát. Vítěz bude vyhlášen 3. prosince.

Luka Modrič
zdroj: Reuters

Modrič je jedním ze šesti zástupců Realu Madrid, vítěze Ligy mistrů zastupují ještě Gareth Bale, Karim Benzema, Isco, Marcelo a Thibaut Courtois. Žádný český zástupce se mezi vybranou společnost opět nedostal.

Letošní vyhlášení zpestří i dvě novinky, a sice Zlatý míč pro nejlepší fotbalistku a Trofej Raymonda Kopy pro nejlepšího hráče do 21 let.

Tradiční anketu v letech 2010 až 2015 pořádaly FIFA s časopisem France Football. Jejich spolupráce ale skončila a od předminulého roku vítěze vyhlašuje opět pouze francouzský magazín, a to na základě hlasování novinářů z celého světa.

Nejprve byla cena určena pro nejlepšího evropského hráče, později pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě a od roku 2007 byla anketa otevřená pro hráče z celého světa. Jako první ji v roce 1956 vyhrál Angličan Stanley Matthews, o 14 let později ji obdržel Josef Masopust a před 15 lety Pavel Nedvěd.

Nominace na Zlatý míč 2018:

Sergio Agüero (Arg./Manchester City), Alisson, Roberto Firmino (oba Braz./Liverpool), Gareth Bale (Wales/Real Madrid), Karim Benzema (Fr./Real Madrid), Edinson Cavani (Urug./PSG), Thibaut Courtois (Belg./Real Madrid), Kevin De Bruyne (Belg./Manchester City), Diego Godín (Urug./Atlético Madrid), Antoine Griezmann (Fr./Atlético Madrid), Eden Hazard (Belg./Chelsea), Isco (Šp./Real Madrid), Harry Kane (Angl./Tottenham), N'Golo Kanté (Fr./Chelsea), Hugo Lloris (Fr./Tottenham), Mario Mandžukič (Chorv./Juventus Turín), Sadio Mané (Sen./Liverpool), Marcelo (Braz./Real Madrid), Kylian Mbappé (Fr./PSG), Lionel Messi (Arg./FC Barcelona), Luka Modrič (Chorv./Real Madrid), Neymar (Braz./PSG), Jan Oblak (Slovin./Atlético Madrid), Paul Pogba (Fr./Manchester United), Cristiano Ronaldo (Portug./Juventus Turín).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články