Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nástupcem Platiniho v čele UEFA se stal Slovinec Čeferin

Atény - Novým prezidentem Evropské fotbalové unie UEFA se stal Slovinec Aleksander Čeferin. Delegáti kongresu mu dali přednost před dosavadním viceprezidentem Nizozemcem Michaelem van Praagem. Už v 1. kole obdržel Čeferin 42 hlasů z 55 možných. Ve funkci bude do roku 2019, kdy měl skončit mandát Michelu Platinimu, který kvůli zákazu činnosti ve fotbale předsednický post v květnu opustil.

Aleksander Čeferin
zdroj: AP autor: Thanassis Stavrakis

Čeferin je prvním prezidentem UEFA pocházejícím ze země na východ od Německa. "Je to velká čest, ale také velká zodpovědnost. Slovinsko je teď jistě pyšné, ale já doufám, že jednoho dne budete pyšní na své rozhodnutí i vy," řekl Čeferin.

Osmačtyřicetiletý právník se ve sportu pohybuje teprve od roku 2005, posledních pět let je šéfem slovinského fotbalu, ale ve výkonném výboru UEFA dosud nebyl aktivní.

"Můžete říkat, že jsem mladý a nezkušený, ale jako šéf malé asociace musím být kreativní. A věřte, že zkušenosti mám. Jsem muž, který dává jen splnitelné sliby. Nejsem snílek, ale pragmatik, kterému nejde o vlastní ego," řekl Čeferin v předvolební řeči.

Miroslav Pelta: "Pro naši asociaci i pro naše sdružení asociací středoevropského regionu je to pozitivní zpráva. Čeferin totiž stejně jako my vzešel ze středně velké členské země a věříme, že právě on bude hájit práva těch menších nebo srovnatelných. Slovinský kandidát nepochybně vnese do struktur UEFA nový vítr i neotřelý pohled na zásadní fotbalové otázky."

Zřejmě i proto dostal šanci reformovat unii v době, kdy se řeší nátlak velkoklubů na vytvoření uzavřené Super ligy. Právě Čeferin byl hlasitým kritikem navýšení počtu míst v Lize mistrů pro elitní ligy.

Před volbou rovněž sliboval, že bude chtít zapracovat na transparentnosti UEFA a na zavedení limitu pro období v jedné funkci. Rovněž podporuje zachování rozšířeného mistrovství Evropy na 24 týmů.

Média dříve spekulovala, že Norsko, Dánsko, Finsko a Švédsko podporují Čeferina proto, že chce podpořit jejich společnou kandidaturu na pořadatelství mistrovství Evropy 2024, či 2028. "Nikdy jsem jim neslíbil, že budou hostit Euro," odmítl Čeferin.

Je nám líto, video expirovalo.
Novým šéfem UEFA je Čeferin

Čeferina podpořil i šéf FIFA Gianni Infantino, bývalý generální sekretář UEFA. "Dnes je speciální den. Začátek nové kapitoly UEFA. Přeji mu hodně síly a energie a těším se na spolupráci," řekl Infantino.

Poražený konkurent Van Praag, který před volbou označil Čeferina za politika prahnoucího po moci, rozhodnutí kongresu přijal. "Alex i já jsme měli stejný cíl, stejné programy. Já to chtěl dělat svým způsobem a on svým. Demokracie rozhodla pro něj," prohlásil šéf nizozemského fotbalu.

Bývalý šéf UEFA Platini při projevu znovu odmítl vinu

Bývalý prezident UEFA Michel Platini při rozlučkovém projevu znovu odmítl, že by udělal něco špatně. Přesto musel v květnu rezignovat poté, co dostal od etické komise FIFA čtyřletý zákaz působení ve fotbale kvůli přijetí netransparentní platby.

"Díky za devět let spolupráce. Myslím, že jsme udělali skvělou práci. Nyní musím říci sbohem," prohlásil Platini. "Mám čisté svědomí. jsem si jistý, že jsem neudělal chybu, a budu pokračovat v boji u soudů," řekl francouzský funkcionář.

Michel Platini
zdroj: AP autor: Thanassis Stavrakis

Jeden z nejlepších fotbalistů Evropy v historii byl v čele UEFA od roku 2007. Loni však byl v prosinci suspendován kvůli nevyjasněnému příjmu dvou milionů švýcarských franků od bývalého šéfa FIFA Seppa Blattera.

Údajně šlo o platbu za poradenskou činnost, etická komise FIFA to však vyhodnotila jako střet zájmů a oba funkcionáře potrestala. Platiniho na čtyři roky a Blattera, kterého mezitím v čele FIFA vystřídal Gianni Infantino, na šest.

FIFA Platinimu umožnila alespoň poslední projev na kongresu. "Pokračujte v práci beze mě. Nezapomeňte však, že fotbal je více hra než produkt, že jde o sport, a ne o trh, o zábavu, a ne o obchod. Není fotbal pro velké národy a jiný pro malé národy. Je to stejný fotbal pro všechny," vzkázal před svým odchodem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články