Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Násilnosti jako v Egyptě tuzemským hřištím nehrozí, shodují se experti

Praha – Výtržnosti na fotbalových stadionech v Egyptě jsou další výstrahou. Násilnosti v Port Saídu upozornily na nutnost přísných bezpečnostních opatření během utkání. Fanoušek českého fotbalu, jemuž liga začíná za 14 dní, nemusí však mít z incidentů podobných těm egyptským obavy. V českých podmínkách podobé excesy narážejí už v zárodku na silná preventivní opatření.

"Zabezpečení fotbalových utkání se připravují tak, že se při vstupech provádějí preventivní kontroly. Šance, že někdo pronese nebezpečné předměty jako v Egyptě, je malá," ujistil bezpečnostní manažer FC Baník Ostrava Petr Konderla.

Český fotbal má za sebou také několik případů, kdy se fanoušci proměnili v rozvášněný dav, vše se však většinou obešlo bez zranění. "Byl to (v Egyptě) mimořádný exces, žádná radikální opatření nebyla přijata. Před každým zápasem se koná bezpečnostní porada, jednotlivé složky si vyměňují informace," uvedla tisková mluvčí SK Slavia Praha Soňa Nouzáková.

Je nám líto, video expirovalo.
Vyjádření expertů k bezpečnosti na stadionech

Tragické násilí, podobné tomu v Egyptě, je v českých podmínkách díky přísným bezpečnostním požadavkům a kulturní odlišnosti, nepravděpodobné. "Každý klub než předloží žádost o licenci, musí dokládat, že počty pořadatelů odpovídají tomu, aby byl schopen zajistit bezpečnost na stadionu. Teprve potom je mu podána licence pro první a druhou ligu," upozornil bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký.

Domácí fotbalová scéna zažila v minulé sezoně dva výraznější incidenty: v semifinále  poháru na Slavii a při finále na stadionu v Jihlavě. "Tyto situace registrujeme. Učíme se z nich. Nasazujeme nové operativní a záznamové prostředky," ujistil Karel Agh z ředitelství služby pořádkové policie ČR.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články