Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Národnímu mužstvu vyšla generálka. Do kvalifikace míří sebevědomě

Liberec - Devět měsíců dlouhé období vyplněné řadou testování, šesti přípravnými zápasy i počátečními neúspěchy je u konce. Konec příprav, korunovaný povedeným druhým poločasem proti Lotyšsku, naznačil, že v týmu dřímá potenciál, aby ukončil období neúspěchů. Čeští fotbalisté si pochvalovali, jakým způsobem zápas zvládli. Těšilo je, že lotyšskému soupeři v druhé půli nastříleli čtyři branky, ale dobrý výkon prý předvedli i v úvodním dějství, přestože se gólově neprosadili. Kapitán Tomáš Rosický věří, že pokud český celek ještě víc zapracuje na kompaktnosti, bude s nynějším herním systémem nebezpečný pro každého soupeře.

Ve hře českého týmu vidí kapitán Tomáš Rosický ještě mnoho rezerv. "Řekl bych, že kolikrát jsme byli moc roztažení, měli jsme široké hřiště. Jindy jsme zase měli jako útočníci víc vylézt nahoru, aby soupeř nemohl vůbec rozehrát a raději zvolil dlouhý nákop dopředu. Pořád je spousta věcí, na kterých můžeme, nebo spíš musíme zapracovat," řekl Rosický.

Sledujte pořad Na slovíčko s Michalem Bílkem, Jakubem Dovalilem a Pavlem Karochem

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Česko - Lotyšsko

Slibný výkon podle něj předvedl Roman Bednář, který oslavil návrat do národního dresu premiérovým reprezentačním gólem. "Roman ukázal, že může být pro tým velkým přínosem. Je to takovej bejk, hraje jednoduše, hned si hledá místo ve vápně. Líbilo se mi, že se pořád snažil hrát. I když se mu něco nepovedlo, pořád za tím šel," uvedl Rosický.

Po půldruhém roce, kdy se v reprezentaci sedmadvacetiletý forvard West Bromwiche Roman Bednář neobjevil, zažil v Liberci stylový návrat, podařilo se mu poprvé v reprezentačním dresu skórovat. "Ten gól věnuju sobě. Měl jsem těžký rok a tohle pro mě byla satisfakce," těšil se po utkání Bednář. Když po hodině hry střídal, aplaudoval mu celý stadion. Přitom se Bednář bál, jak jej diváci po drogové aféře přijmou.

Podle obránce Zdeňka Pospěcha musí Češi ještě zapracovat na přesnosti přihrávek. "V první půli jsme zbytečně ztráceli balony, přihrávky nebyly ideální," řekl bek dánské Kodaně, který po rychlém úniku vstřelil třetí gól. "Vyhráli jsme podruhé za sebou. Dneska to navíc bylo 4:1 a soupeře jsme jasně přehráli. Máme před sebou tři zápasy kvalifikace, které chceme vyhrát, a myslím, že nám dnešní výhra určitě dodá sebevědomí," řekl útočník Martin Fenin.

S oporami je tým konkurenceschopný

S postupujícím časem národní mužstvo získalo pod vedením kouče Bílka tvář a bylo znát, že pokud je reprezentace v plné síle, může dokázat hodně. Květnová výhra 4:2 nad USA, účastníkem nedávného mistrovství světa, a středeční vysoké vítězství nad Lotyšskem týmu částečně vrátily pošramocené sebevědomí. I v přípravě bylo znát, že pokud se reprezentace může opřít o největší hvězdy Petra Čecha, Tomáše Rosického nebo Jaroslava Plašila, stále dokáže být konkurenceschopná.

Tomáš Rosický, kapitán:

"Myslím, že to byl dobrý test, dobrá generálka. Bylo tam plno pozitivních věcí, na kterých můžeme stavět, ale byla tam i spousta negativních věcí, které musíme odstranit."

"Věřím, že máme pořád kvalitnější tým než Litva nebo Skotsko," uvedl kouč Michal Bílek a připomněl tak zřejmě největší kvalifikační rivaly českého týmu. Ten se momentálně asi jen těžko může měřit s úřadujícími mistry světa a Evropy Španěly, na druhou stranu by měl výrazně převyšovat outsidera z Lichtenštejnska.

Probudila se ofenziva

Bílkovi se v posledních zápasech muselo ulevit, právě bezzubá ofenziva jej v začátcích u reprezentace trápila nejvíc. Mužstvo vyšlo naprázdno třikrát po sobě, nyní se však zdá, že fotbalisté našli při dobývání soupeřovy branky společnou řeč.

Neméně důležité pro kvalifikační zdar bude, jak si povede nově poskládaná obrana. V jejím středu mají velet Hubník s Kadlecem, na krajích budou operovat Pudil s Pospěchem, který dokonce proti Lotyšům dal gól a ještě přidal asistenci. Celý tým si v obraně proti Lotyšsku vedl dobře až na situaci z druhé minuty nastaveného času, kdy soupeř využil polevení koncentrace Čechů, slavících jasné vedení, a jednou skóroval.

Sestavu, s níž Češi vyrukují do kvalifikace, má už Bílek po devítiměsíčním zkoušení téměř bez otazníků. Záleží jen na tom, jestli se uzdraví Baroš a kdo z vyrovnaných kandidátů k němu půjde na hrot. Na první pohled česká základní jedenáctka vypadá solidně, Bílek si teď jen přeje, aby mu plány nezkřížila další zranění.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články