Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Národní tým se chce v Norsku naladit na bitvu se Skoty

Oslo - Čeští fotbalisté podstoupí poslední prověrku před podzimním startem rozhodující části kvalifikace o postup na ME 2012. Reprezentanty za necelý měsíc čeká klíčový souboj o účast v baráži o Euro ve Skotsku a naladit se na něj chtějí v nadcházejícím přípravném duelu v Oslu proti houževnatému Norsku, které by mělo herním stylem připomínat zářijového ostrovního soupeře. Kouč Michal Bílek od svých hráčů očekává především zlepšení v ofenzivě. Zápas začíná v Oslu ve 20:00, přímý přenos nabídne ČT4 a web Sportzive.cz.

"Je to generálka na kvalifikační zápas a víme, že k tomu, aby byl větší klid a lepší atmosféra, potřebujeme podat kvalitní výkon i uhrát dobrý výsledek," prohlásil Bílek. "Je pravda, že jsme delší dobu neudělali dobrý výsledek, a teď k tomu máme dobrou příležitost, protože hrajeme se soupeřem, který má velkou kvalitu," podotkl kouč na předzápasové tiskové konferenci.

Do Osla odjel Bílek s nejsilnějším možným týmem, chybí mu jen zraněné trio: útočník Tomáš Necid, bek Roman Hubník a záložník Jan Polák. Na rozdíl od červnového turnaje v Japonsku už Bílek neplánuje žádné velké zkoušky v sestavě, přesto minimálně jeden test už s předstihem avizoval.

Hrát bude nováček záložník Marcel Gecov a rovnou od začátku. "Jsem zvědavý, jak si s tím poradí. Očekávám, že bude podávat takové výkony jako na ME do 21 let. Je to jedna z variant, jak nastoupit ve Skotsku," odhalil Bílek. Potvrdil také, že do útoku od úvodu zařadí vedle Milana Baroše dalšího nedávného reprezentanta do 21 let Tomáše Pekharta.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Ondřeje Lípy

Jinak by se ale už měla v Oslu rýsovat sestava na Skoty. "Zápas bude sloužit k tomu, abychom se ještě víc sehráli a zvykli si na sebe. Budeme hrát způsobem, který pak budeme praktikovat ve Skotsku. Očekávám, že si hráči poradí s důrazem soupeře, že zachováme chladnou hlavu, budeme dobře kombinovat a budeme nebezpeční pro soupeřovu bránu," řekl Bílek. Jinak by se ale už měla v Oslu rýsovat sestava na Skoty. "To rozestavení určitě, jmenovitě těžko říct," podotkl Bílek.   

Bílek o Norsku:

"Herním stylem se trošku podobají Skotům. Mají hru založenou na důrazu, soubojích, létá od nich hodně centrů do vápna soupeře. Hrají ve vysokém tempu a hodně to připomíná Skoty. Bude to pro nás hodně důležitá prověrka."

Své hráče nabádá k tomu, aby zkvalitnili ofenzivu. Z posledních tří utkání vstřelili pouze dva góly proti Lichtenštejncům, na turnaji v Japonsku vyšli naprázdno, byť tam tým startoval bez některých opor. "Oproti zápasu s Lichtenštejnskem chceme zpřesnit hru. Očekávám od zápasu v Norsku, že bude v útočné fázi podstatně lepší," věřil Bílek.

Také Norové zbrojí na závěr evropské kvalifikace. Český ani československý tým ještě v osmi zápasech ani jednou neporazili a v roce 2005 s ním prohráli baráž o účast na MS, ale v aktuálním vydání žebříčku FIFA jsou na tom o 26 míst lépe.

"Češi jsou dobří. Viděl jsem jejich poslední čtyři zápasy a mají perspektivní tým vyšperkovaný osobnostmi jako Čech, Baroš nebo Rosický," uvedl norský kouč Egil Olsen. I jemu vypadlo ze sestavy kvůli zranění trio hráčů Hangeland, Braaten a Björn Helge Riise, už dříve se omluvila hlavní hvězda útočník Carew, jenž do poslední chvíle hledal klubové angažmá.

Předpokládané sestavy:

Norsko: Jarstein - Ruud, Högli, Wähler, J. A. Riise - Brenne, Jenssen, Hauger, Pedersen - Abdellaoue, Huseklepp.

Česko: Čech - Pospěch, Rajnoch, Sivok, Kadlec - Rosický, Gecov, Hübschman, Plašil - Baroš, Pekhart.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články