Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Napotřetí už snad Liga mistrů vyjde, přeje si Sýkora

Dvakrát mu už postup do nejprestižnější fotbalové soutěže nevyšel. Napotřetí už Jan Sýkora věří, že se mezi elitu podívá. Spolu se spoluhráči z Plzně jej čeká duel čtvrtého předkola v Karabachu, který se odehraje v Baku. V ázerbájdžánské metropoli před šesti lety zažil jednu z nejslavnějších chvil v kariéře, když se v dresu Liberce postaral o stále nejrychlejší gól v historii Evropské ligy.

Jan Sýkora v duelu se Šeriffem Tiraspol
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Baku je se mnou spjaté. Těším se tam moc, mám tam hezké vzpomínky. I když ten zápas skončil 2:2, přece jen se mi tam povedlo něco hezkého. Ale hráli jsme tehdy na úplně jiném stadionu, mančaft byl jiný. Takže myslím, že to teď bude úplně jiný zápas," řekl před odletem Sýkora.

V září 2016 v úvodním utkání skupiny Evropské ligy otevřel skóre už po uplynutí 10,69 sekundy poté, co se mu do běhu příhodně odrazil míč po akci Milana Baroše. I po šesti letech jde stále o nejrychlejší branku soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeňští odletěli do Baku

"Nejdřív jsem si to neuvědomil, až po zápase mi kluci řekli, jak to je. To jsem měl obrovskou radost," řekl osmadvacetiletý univerzál. "Pořád to pro mě hodně znamená. V knize rekordů to furt je a já doufám, že to tam ještě dlouhou dobu bude. Kluci tady v Plzni k tomu nic říkali, oni to stejně nevěděli," dodal s úsměvem Sýkora.

S Libercem tehdy nastoupil proti Karabachu, který hraje z bezpečnostních důvodů domácí zápasy v Baku, v Dalga Areně pro 6,5 tisíce diváků. Středeční zápas ale bude hostit stadion pro více než 30 tisíc fanoušků.

Ázerbájdžánský šampion v předchozích třech předkolech Ligy mistrů přešel přes Poznaň, odkud Sýkora zamířil do Plzně, FC Curych a Ferencváros Budapešť. "Myslím, že jejich výsledky mluví samy za sebe. Je to velice kvalitní tým, co se týče individualit. Za mě jsou i líp organizovaní, než byl Šeriff Tiraspol. Jedeme tam s cílem zápas zvládnout a přivézt si domů co nejlepší výsledek," poznamenal Sýkora.

V prvním předkole Karabach v červenci doma rozdrtil Poznaň 5:1. Sýkora jen pár dní předtím z týmu polského šampiona natrvalo přestoupil do Plzně, kde v minulé sezoně z Lechu hostoval. "Nic extra jsem (od bývalých spoluhráčů) nezjišťoval. Psal jsem si s nimi hned po zápase a zjišťoval jejich pocity, protože se to v Baku pro ně nevyvinulo dobře. Spíš ale spoléhám na náš tým a naše informace," řekl Sýkora.

V Baku panují teploty okolo 35 stupňů. "Tyhle zápasy jsou náročné samy o sobě. Vlhkost a horko tomu asi nepřidají, ale jestli chceme jít dál, musíme se s tím poprat a zvládnout zápas co nejlíp," prohlásil Sýkora. V letech 2017 a 2018 dvakrát marně usiloval o postup do skupiny Ligy mistrů s pražskou Slavií. Věří, že do třetice mu to už vyjde. "Já to zaklepu. Je to takové přání si to zahrát. Takže kdy jindy?" podotkl Sýkora.

Po přestupu do Plzně má dobrou formu a patří k nejlepším hráčům Viktorie v nové sezoně. "Nevím, jestli zářím. Je to zásluha celého týmu. Nevyzdvihoval bych se nad nikoho. Styl, který hrajeme, je týmové pojetí a není prostor vyzdvihovat individuality. Určitě jsem ale rád, že se mi takhle daří a můžu týmu pomáhat," prohlásil Sýkora.

Trenér Viktorie Michal Bílek ho využívá na postu ofenzivního středního záložníka i levého obránce a na pozicích ho "točí" i během zápasů. "Upřímně, trochu těžké to je, protože úkoly jsou diametrálně odlišné. Nehraju ale fotbal první rok, takže si s tím dokážu poradit. Víceméně jsem pendloval celou kariéru, takže si pak člověk zvykne. Nastaví si hlavu a ví, co má kde dělat," dodal Sýkora.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články