Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Náplň života fotbalistů po kariéře? Trénování mládeže

Praha – Hosty Studia fotbal extra byli dva dlouholetí a zasloužilí hráči – Luděk Zelenka a Petr Kouba, kteří se po skončení svých hráčských kariér pustili do výchovy dalších fotbalových generací. Ačkoliv lze v jejich přístupech k trénování rozpoznat rozdíly, cíl zůstává totožný. V malých adeptech tohoto sportu chtějí hlavně vzbudit zájem o hru.

Hosty Studia fotbal extra byli Luděk Zelenka a Petr Kouba
zdroj: ČT Sport

Kouba se kromě trenérského působení u brankářských úseků reprezentačních výběrů věnuje i vlastní brankářské škole. V ní se snaží formou speciálních jednorázových tréninků, které probíhají většinou jednou týdně, připravit potenciální gólmany na možné herní situace a zlepšovat jejich výkonnost.

"Pro mě je důležité, že to ty kluky baví. Jestli přijdou domů s tím, že to pro ně byl výborný trénink, tak je to úžasné. A jestli se u toho naučí i nějaké ty správné brankářské zásady, tak jsem úplně spokojený." Koubova škola, která funguje již na třech místech České republiky (Praha, Brno a Plzeň) letos oslaví páté výročí a prošlo jí na 200 mladých fotbalistů.

Přístup Zelenky, bývalého ligového kanonýra, se od Koubova v lecčem liší. Jeho tréninkový kemp probíhá na týdenní bázi, během níž se zájemci společně věnují nejen fotbalu, ale i jiným sportům. Cílem je hlavně ukázat dětem rozličného věku trénink i z jiného pohledu, tedy ne jako dřinu, ale hodnotný způsob odreagování.

Luděk Zelenka:

"Dětem ukazujeme fotbal ze všech stránek, chceme, aby z něj měli radost. Potřebují si také trochu pohrát a mít ze hry radost – a na to ne vždy trenéři v klubech mají čas. My ho máme a chceme ho využít."

A jak se oba bývalí hráči staví k možnému projektu společné česko-slovenské fotbalové ligy a jeho dopadu na práci s mládeží? Zvýšila by se prý hlavně konkurence – cesta budoucích fotbalistů rozličnými věkovými kategoriemi by tak byla složitější, zároveň by však měla vzrůst i jejich hráčská kvalita. "Těžko nyní narychlo soudit, ale předpokládám, že by se to trochu vrátilo do těch starých kolejí a že by se zkvalitnily nižší soutěže," uvedl bývalý reprezentační brankář Petr Kouba.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články