Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nahradí Wengera Arteta? Čech si přeje hlavně kontinuitu

Kdo se stane koučem Arsenalu po odchodu legendárního Arséna Wengera? Podle spekulací britských médií je největším favoritem na uvolněné místo Španěl Mikel Arteta. Šestatřicetiletý bývalý kapitán "Kanonýrů" a současný asistent Manchesteru City je údajně s vedením londýnského klubu v pokročilé fázi jednání. Podle gólmana Petra Čecha je každopádně velmi důležité, aby nový kouč zachoval kontinuitu. Jinak podle něj hrozí jeho celku to, co potkalo Manchester United po odchodu Alexe Fergusona.

Mikel Arteta
zdroj: Reuters

"Pokud jste v klubu, kde je kontinuita, pak si na ni všichni zvyknou. Je to opravdu vzácné. Můžeme to vidět na příkladu Manchesteru United - Alex Ferguson skončil a všichni si mysleli, že když přišel Louis van Gaal, bude to dlouhodobý trenér. A on nebyl tak úspěšný, jak každý očekával, a po dvou letech udělali změnu," citoval Čecha londýnský deník Evening Standard.

Může tuto kontinuitu nastolit Arteta? Hrával za Arsenal v letech 2011 až 2016, kdy se rozloučil s profesionální kariérou. Rodák ze San Sebastianu ve 150 soutěžních utkáních za "Kanonýry" vstřelil 17 branek a pomohl ke dvěma triumfům v Anglickém poháru. Od předloňského července dělá asistenta Josepu Guardiolovi v týmu letošního anglického šampiona Manchesteru City.

"Konzistence ve fotbale je jedním z nejtěžších úkolů, zvlášť když jste manažer nebo trenér. Nový manažer najde tento klub ve velmi zdravém stavu a samozřejmě bude muset uspět. To určuje, jak dlouho zůstane," konstatoval Čech.

Podle britských médií jsou Artetovy námluvy s Arsenalem v takové fázi, že už začíná dávat dohromady svůj budoucí realizační tým. "Pokud se rozhodne odejít kvůli této nabídce, neřeknu mu, že nemůže jít. Chci pro své přátele to nejlepší a on je můj přítel. Pokud se rozhodne jít, budu smutný, ale jeho rozhodnutí pochopím, protože je to jeho kariéra a jeho život," citovala britská média Guardiolu.

Kudy vede cesta z krize?

Arsenal nezažívá zrovna ideální časy. Londýňané skončili v lize až šestí, nevybojovali si účast v příštím ročníku Ligy mistrů a v Evropské lize vypadli v semifinále s Atléticem Madrid. Bývalého reprezentačního gólmana Čecha to pochopitelně hodně mrzí. "Když skončíte bez trofeje, byla to samozřejmě neúspěšná sezona. Je to samozřejmě zklamání, když nejste mezi prvními čtyřmi týmy. Naším problémem byla venkovní forma," uvedl Čech.

"Pokud se podíváte na naši domácí formu, tam jsme na tom skoro nejlépe. Ale venku jsme ztratili příliš mnoho bodů na to, abychom byli v top čtyřce. To je něco, co musíme v další sezoně změnit," dodal Čech, který má v Arsenalu ještě rok smlouvu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články