Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Nadšený Jankto: Pořád si říkám, jak to Buffon mohl pustit

Udine (Itálie) - První gól v italské lize a hned brankářské legendě Gianluigimu Buffonovi na stadionu Juventusu. Český fotbalový reprezentant do 21 let Jakub Jankto má za sebou největší zápas dosavadní kariéry, ale mrzí ho, že jeho trefa nestačila Udine alespoň na bod. Také mu stále není jasné, jak italská reprezentační jednička mohla jeho střelu pustit do branky.

Jakub Jankto slaví branku do sítě Juventusu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Běžela 30. minuta sobotního zápasu, když Jankto vystihl chybnou rozehrávku Juventusu, kličkou se uvolnil přes Hernanese a tvrdě vypálil. Míč letěl přímo na Buffona, který ho však jen tečoval a v cestě do branky mu nezabránil.

"Viděl jsem to už asi desetkrát a pořád si říkám, jak to takový gólman mohl pustit. Nebylo to do šibenice nebo něco takového," řekl Jankto. "Byla to ale docela razantní střela a těsně před ním to skočilo. I tak by to ale gólman jako Buffon asi měl mít, ale samozřejmě mi nevadí, že to pustil," dodal s úsměvem.

Obhájce titulu Juventus skóre otočil dvěma góly Paula Dybaly a vyhrál 2:1. "Před zápasem jsme si řekli, že nemáme co ztratit. Šli jsme do něj uvolněně a dostali jsme Juventus do velkých potíží a měli s námi problém. Gól byla třešnička na dortu, ale bohužel jsem nezískali ani bod, který jsme si zasloužili," mrzelo Jankta.

Už před utkáním na Twitteru napsal, že to bude největší zápas kariéry. "Užil jsem si to hodně. Zahrál jsem si proti nejlepším hráčům světa. Kdy se zas poštěstí dát gól Buffonovi a nastoupit proti Dybalovi, Higuaínovi, Mandžukičovi. To jsou jména světového formátu a bylo to vidět i na hřišti. Jsou opravdu fantastičtí. Je to zkušenost, která se nezapomíná," prohlásil odchovanec Slavie. "Přišlo mi strašně moc gratulací, měl jsem hned po zápase asi 500 zpráv, od rodiny, přítelkyně, spoluhráčů ze Slavie, se kterými jsme hrával," dodal.

Dvacetiletý záložník prožívá nejlepší období kariéry. Vydobyl si stálé místo v kádru Udine a navíc se z něj stává opora reprezentační jednadvacítky. V posledním utkání s Moldavskem se dvěma góly zasloužil o postup na mistrovství Evropy. 

Jakub Jankto: "Je rozdíl dát dva góly za jednadvacítku Moldávii anebo jeden gól Juventusu. Ten pocit je samozřejmě něco úplně jiného. Ale i za ty góly za jednadvacítku jsem rád, protože pomohly k postupu na Euro."

"Fotbal, který hrajeme v jednadvacítce, se mi neskutečně moc líbí, vyhovuje mi a se spoluhráči jsme si sedli parádně. Je to neuvěřitelný tým a dává mi radost," dodal k výběru trenéra Vítězslava Lavičky. Na reprezentační srazy se těší i kvůli dobré partě. "V Itálii není snadné žít sám a v reprezentaci si to užívám. Mohu zas mluvit česky, dělat si srandu. Tady v Udine jsou všichni cizinci a skoro každý z jiné země.

Jakub Jankto slaví se spoluhráči vstřelenou branku
zdroj: ČT4

Jsme kamarádi, pozdravíme se, ale že bychom spolu chodili na večeře a házeli vtipy, to ne," uvedl Jankto, který má za spoluhráče vedle Italů, Francouze, Brazilce, Řeky, Chorvaty, Malijce, Kolumbijce, Ghaňana, Argentince, Venezuelana, Australana, Islanďana či Iráčana. "Paradoxně tady mluvím víc anglicky než italsky," dodal. Zápas s Juventusem byl pro něj o to důležitější, že se dobře zapsal u nového trenéra Luigiho Delneriho, který tým převzal na začátku října.

"Myslím, že jsem se ukázal v dobrém světle. Byla nějaká zranění, tak možná i proto jsem dostal šanci a doufám, že jsem ji využil. Doufám, že forma vydrží a předvedu to v dalších zápasech," prohlásil Jankto.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články