Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Nad volbou pořadatele MS v Kataru se vznáší stín úplatků

Londýn – Volbu pořadatele mistrovství světa v roce 2022 údajně provázela korupce. Podle informací britského listu Telegraph inkasoval krátce po hlasování bývalý místopředseda FIFA Jack Warner a jeho rodina zhruba dva miliony dolarů od společnosti katarského funkcionáře Mohameda bin Hammáma, jenž byl i členem exekutivy FIFA. Katar obvinění odmítá, FIFA k incidentu zatím mlčí.

Katarský stadion v Dauhá
zdroj: Getty Images autor: Adam Pretty

Podle dokumentů, které novináři Telegraphu viděli, jedna z Warnerových společností Jamad požadovala po Bin Hammámově firmě Kemco 1,2 milionu dolarů za práci odvedenou v letech 2005-2010. Žádost je datovaná 15. prosince 2010, tedy dva týdny poté, co Katar vyhrál hlasování.

Platba byla provedena následující rok. Dalších 750 000 dolarů dostali Warnerovi synové a 400 000 jeden z jeho zaměstnanců. Transakce byly prováděny přes banku v New Yorku a neunikly pozornosti FBI, jež jednasedmdesátiletého funkcionáře z Trinidadu a Tobaga kvůli podezření z korupce vyšetřuje. Podle britského listu s úřady spolupracuje Warnerův syn, který žije v Miami.

Představitelé organizačního výboru MS v Kataru v prohlášení odmítli, že by o těchto praktikách něco věděli. "Naše kandidatura proběhla naprosto podle pravidel FIFA a jejího etického kodexu. Nevíme nic o obviněních, která se týkají obchodních záležitostí mezi soukromými osobami," uvedli.

FIFA tvrzení Telegraphu nekomentovala. Nové dokumenty by nicméně mohl využít vyšetřovatel etických záležitostí FIFA Michael Garcia, jenž se zabývá okolnostmi volby pořadatelů MS 2018, jež připadlo Rusku, a 2022. Svou zprávu by měl dokončit letos.

Známá firma Warner

Warner, bývalý předseda federace Severní a Střední Ameriky CONCACAF, byl spojován s úplatky už v minulosti. V roce 2006 údajně dodával na černý trh vstupenky na světový šampionát v Německu. O pět let později byl kvůli podezření z porušení etického kodexu FIFA suspendován a nakonec ze všech funkcí odstoupil.

Také někdejší šéf asijské konfederace Bin Hammám byl mnoho let vlivnou postavou FIFA. V roce 2011 byli oba s Warnerem přistiženi v korupčním skandálu při Bin Hammámově kandidatuře na prezidenta FIFA a o rok později dostal Katařan doživotní zákaz působení ve fotbale.

Zdroj
ČTK, The Telegraph

Hlavní zprávy

Nejčtenější články