Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Nad fotbalovým MS 2022 by mohly létat umělé mraky

Katar – Mistrovství světa ve fotbale 2022, které bude hostit Katar, je již od svého zvolení pod palbou kritiky. Kvůli vysokým teplotám v době konání šampionátu bude prý takřka nemožné hrát fotbal pod otevřeným nebem. Výzkumníci z Katarské univerzity tak přišli s nápadem, jak problém elegantně vyřešit. Vyvinuli umělé robotické, na dálku řízené "mraky", kterými by se měly stadiony v době zápasů zakrývat.

Fotbalové mistrovství světa v Kataru 2022
zdroj: ISIFA

Dr. Saud Ghani, který stojí v čele výzkumného týmu Katarské univerzity, pro CNN prohlásil, že by robotické mraky mohly snížit teplotu na hřišti až o deset stupňů Fahrenheita, tedy necelých šest stupňů Celsia. Konstrukce "mraků" je z uhlíkových vláken, vnitřek je vyplněn héliem. Robotické mraky jsou poháněny vrtulemi, podobně jako helikoptéra.

Revoluční nápad má ale už i své první kritiky. Architekt John Barrow, jehož společnost Populous má za úkol navrhnout jeden ze stadionů pro katarské mistrovství, tvrdí, že se jedná o velmi drahé a především neúčinné řešení, a navrhuje využít spíše tradiční arabské prvky větrání, jako například systém větrných věží.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články