Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na vítězství čekali přes třicet let. San Marino slaví svůj první fotbalový triumf

Kdo je trpělivý, dočká se. Tak jako fotbalisté San Marina, kteří na své první fotbalové vítězství čekali třicet čtyři let. Až nyní slaví úspěch, když na domácí půdě porazili Lichtenštejnsko 1:0. Trvalo to "jen" 211 zápasů.

Fotbalisté San Marina
zdroj: Reuters

O senzaci se postaral devatenáctiletý Nico Sensoli, který hraje poloprofesionální čtvrtou ligu v Itálii. Stal se tak hrdinou země, která má 33 tisíc obyvatel a z toho 1500 fotbalistů.

Nad Lichtenštejnskem už jednou San Marino vyhrálo, bylo to před dvaceti lety, ale tehdy jen v přátelském utkání. Od té doby usilovali o vítězství ve 140 zápasech marně. Často schytali pořádný debakl, několikrát dokonce s dvojciferným výsledkem.

Nejhorší byla prohra s Německem 0:13 před domácím publikem v roce 2006. V 211 zápasech od roku 1990 vybojovali vedle dvou vítězství už jen deset remíz při celkovém skóre 34:845. 

Hráči mají svá zaměstnání, v týmu je mechanik, řidič, grafik, zaměstnanec klenotnické firmy. Na výjezdy k zápasům na hřištích soupeře si musejí brát volno.

Přesto se jim jednou podařilo trochu zaskočit Angličany. V roce 1993 Davide Gualtieri překonal brankáře Davida Seamana už v deváté sekundě, ale favorit nakonec zvítězil 7:1. Čeští fotbalisté vyhráli se San Marinem všech šest zápasů s nulou na kontě inkasovaných branek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články