Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Na věk se nehraje. Padesátiletý Miura hraje nadále profesionálně a má rekord

Tokio – Profesionální kariéry většiny fotbalistů končí kolem pětatřiceti let, Japonec Kazujoši Miura se však této statistice hodně vymyká. V neděli nastoupil v profesionální soutěži ve věku 50 let a sedmi dnů, čímž o dva dny překonal rekord slavného anglického reprezentanta Stanleyho Matthewse.

Kazujoši Miura
zdroj: ČTK/AFLO autor: Naoki Nishimura

Za druholigovou Jokohamu odehrál útočník s přezdívkou "král Kazu" v nedělním utkání proti Nagasaki 54 minut. "Rozhodně se necítím jako někdo, kdo dokázal překonat legendu. Ano, mám teď rekord v dlouhověkosti, ale jeho (Matthewsovy) další statistiky i celá kariéra jsou pro mne nepřekonatelné," řekl Miura, jenž hraje fotbal profesionálně už 32. sezonu.

Miura prošel řadou klubů v Japonsku a Brazílii, hrál také za Dinamo Záhřeb, Janov a Sydney. V roce 2000 uzavřel reprezentační kapitolu, během níž nastřílel v 89 zápasech 55 gólů, konec kariéry to ale pro něj zdaleka neznamenalo.

Matthews získal v roce 1956 jako první hráč v historii Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy, tehdy mu bylo 41 let. Za Stoke City naposledy nastoupil ve věku 50 let a pěti dnů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články