Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Na Ukrajinu se změnami v sestavě. Ale musí to být smysluplné utkání, říká Chytrý

Šancí pro některé méně vytížené reprezentanty má být středeční přípravné utkání s Ukrajinou v Plzni. Podle Jiřího Chytrého, asistenta reprezentačního trenéra, ale není v plánu změnit celou základní sestavu. Souboj se čtvrtfinalistou nedávného mistrovství Evropy považuje člen realizačního týmu kouče Jaroslava Šilhavého za podobný test jako nedělní zápas světové kvalifikace v Belgii, který reprezentanti prohráli 0:3. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz ve středu od 20:20 hodin.

Chytrý nevyloučil, že někteří více vytížení hráči v prvních dvou zářijových zápasech s Běloruskem (1:0) a v Belgii by nemuseli hrát od začátku. "Pořád je to ale mezinárodní utkání reprezentací a je taky nějakým způsobem důležité. Vnímáme zájem klubů, komunikujeme s nimi a budeme se to snažit v tom utkání zohlednit, pokud to půjde. I v našem zájmu je, abychom nechali hrát nějaké kluky, které můžeme vidět v utkání. K nějakým změnám asi dojde, ale pořád to musí být smysluplné utkání z hlediska reprezentace. V tom duchu to chceme odehrát," řekl v on-line rozhovoru Chytrý.

Ukrajinci stejně jako český tým došli na Euru do čtvrtfinále a v sobotu remizovali v kvalifikaci s Francií 1:1. "Ukrajina patří mezi absolutní špičku. Dokazuje to dlouhodobě, dokázala to na Euru. Čekáme náročné utkání po sportovní stránce. Stejně jako to s Belgií, které jsme výsledkově nezvládli. To jsou přesně ta utkání, která nastavují zrcadlo, jak se říká. Posouvají nás a ukazují nám cestu," uvedl Chytrý.

V Belgii podle něj tým nenaplnil záměr, s nímž do zápasu šel. "Chtěli jsme být aktivní, vytvářet na Belgii tlak, na rozehrávku. Ale tlak nebyl až takový, jak jsme si představovali. Udělali jsme si příliš velké hřiště. Není to jen o tom, kdo kde je. Ale i o soubojích, o tom, že musíte situace dobře předvídat, dobře je dohrát. To se nám nedařilo. Nebyli jsme v těch situacích včas a Belgie je natolik kvalitní, že z toho dokázala vyjet. Pak vznikaly situace, že jsme byli v početní nevýhodě a oni to kvalitou dokázali dohrát do zakončení," řekl Chytrý.

"V zápase doma (1:1) jsme měli mnohem víc zisků, ze kterých jsme my trestali je. Včera byli úspěšnější oni. Druhá věc byla, že jsme jim nabídli hodně ztrát při našem postupném útoku. Byli jsme poměrně nepřesní a vyráběli dost nevynucených ztrát," dodal Chytrý.

Zastal se obránce Filipa Kaši, který si odbyl premiéru v národním A-týmu. "Stejně jako v bezpočtu případů předtím, pokaždé když tam dáte nováčka, nese to s sebou určité úskalí. Vždy, když tam jde nový hráč, když ho dáte do takhle těžkého utkání jako proti Belgii, nese to určitá rizika. Ale myslím, že utkání nebylo o Filipovi. U některých věcí, které nebyly dobré, byl, ale spousta z nich se netýkala jen jeho. Určitě si nemyslím, že jeho nominace ovlivnila výsledek. Pořád si myslíme, že jsme se rozhodli správně. Rozhodlo to, že se nám nepovedlo naplnit záměr, s kterým jsme do utkání šli," mínil Chytrý.

Pochválil sparťanské křídelníky Jakuba Peška s Adamem Hložkem, kteří patřili mezi nejlepší české hráče. "Oba dva podali velice dobrý výkon. Dobré okamžiky měl i Matěj Vydra, hlavně na kolmé míče. Na začátku druhé půle se dostal do vyložené šance. Adam Hložek měl dvě dobrá zakončení, Jakub Pešek se zase prosazoval herně," uvedl Chytrý.

S Ukrajinou by si přál preciznější výkon. "Dnes máme regenerační trénink, zítra předzápasový. Moc toho vypilovat nemůžeme. Ale chceme zůstat u principů, díky kterým byl tým úspěšný v Lize národů nebo na Euru. Akorát bychom je chtěli uplatnit v mnohem větší kvalitě, než se nám to podařilo v Belgii," dodal Chytrý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články