Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na stadiony se při rizikových zápasech zřejmě vrátí policie

Praha - Policie zřejmě bude při rizikových zápasech na fotbalových stadionech, i když se na ně trvale nevrátí. Vyplývá to z návrhu novely zákona o podpoře sportu, který schválila sněmovna a který míří do Senátu. ČSSD navrhovala, aby policisté byli na stadionech při každém utkání. Kritizovala změnu, kterou jako součást policejní reformy prosadil od začátku loňského roku exministr vnitra Ivan Langer. Nicméně nakonec prošel kompromisní návrh novely, podle kterého policie předem na stadionech nebude, ale objeví se tam v případě, že pořadatelé vyhodnotí určitý zápas jako rizikový.

Podle jednoho z autorů návrhu Jiřího Čepelky (ODS) bude novela vyhovovat všem kolektivním sportům, při nichž by mohlo dojít k diváckému násilí. Pro předlohu dnes hlasovalo 140 poslanců, jen jeden byl proti. Podle současné praxe policie na stadionech není a zasahuje jen v případě, že výtržnosti nedokáže zvládnout pořadatelská služba. 

Pokud pozměňovací návrh začne platit, Českomoravský fotbalový svaz to přivítá, i když se už novým podmínkám přizpůsobil. Předseda ČMFS Ivan Hašek už dříve prohlásil, že přítomnost policie v hledišti při rizikových zápasech přispěje k větší bezpečnosti a k urychlení případného zásahu proti výtržníkům. Petr Lessy z Útvaru vnější služby Krajského ředitelství policie JM kraje se ale domnívá, že kluby jsou dostatečně dimenzované na to, aby si dodržování návštěvního řádu na stadionu zvládly samy se svojí pořadatelskou službou: "Nechtěl bych, aby to vedlo k tomu, že ze strany pořadatelů dojde do budoucna k podcenění bezpečnostních opatření."  

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Petrem Lessy ve Studiu ČT24

Zákon ukládá vlastníkům stadionů nebo pořadatelům povinnost zajistit pořádek při sportovním podniku a zveřejnit návštěvní řád. Pokud je bezpečnost při utkání ohrožena a vlastník nebo pořadatel nezajistí pořádek, musí dát podnět k ukončení zápasu a požádat o spolupráci policii. V případě, že vlastník nebo pořadatel neučiní všechna opatření, aby zjednal pořádek, a musejí zasáhnout policisté, bude moci policie žádat náhradu nákladů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články