Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Na Spartu čeká Örebrö či Sarajevo, Jablonec vyzve silný Alkmaar

Nyon (Švýcarsko) – Fotbalisté Sparty Praha se ve 3. předkole Evropské ligy utkají buď se švédským Örebrem, nebo s FK Sarajevo, které trénuje český kouč Jiří Plíšek. Mladá Boleslav vyzve lepšího ze souboje mezi Florianou z Malty a čtvrtým celkem kyperské ligy AEK Larnaka. Nejznámějšího soupeře dostal Jablonec, na který v případě postupu přes albánský tým Flamurtari čeká nizozemský Alkmaar.

O soupeři Sparty ještě zdaleka není rozhodnuto, protože první duel mezi Örebrem a Sarajevem skončil bezbrankovou remízou. Souboj s bosenským celkem by byl pro Letenské jistě prestižní, neboť trenér Sarajeva Plíšek dělal ve Spartě sportovního manažera a ještě na jaře vedl konkurenční Teplice. Nyní se snaží se Sarajevem vylepšit druhé místo z minulé sezony bosenské ligy. Örebro bylo v uplynulém ročníku švédské ligy třetí, v polovině nového ročníku se mu však příliš nedaří a patří mu až desátá příčka.

Sparťané by raději letěli do Švédska

Sparťanský první trenér Martin Hašek zatím nehodlá předbíhat, proti komu jeho svěřenci nastoupí, a informace tak budou na Letné raději sbírat o obou možných soupeřích. "Pokud bych měl možnost si vybírat, kam by se nám lépe cestovalo, pak asi do Švédska, přestože se tam údajně hraje na umělém povrchu," řekl kouč.

Jiří Plíšek:

"Média v první reakci označují jako moji výhodu, že bych Spartu dobře znal. Sparta by však stejně byla vysoký favorit a nám by to možná přidalo jen pár procent navíc."

Na sparťanské straně by podle něj měla být v každém případě výhoda, že odveta se bude hrát v Generali Areně na Letné. "Pokud by postoupilo Sarajevo, měl by trenér Plíšek trochu výhodu v tom, že Spartu zná ze zdejšího působení a mnohokrát už proti ní stál jako trenér soupeře," připomněl Hašek.

Mladá Boleslav se už může začít připravovat na kyperskou Larnaku, která v úvodním duelu na půdě Floriany vyhrála 8:0, mimo jiné zásluhou tří gólů Gonzala Garcíi. Odveta by tak měla být jen formalitou.

Za postupem směřuje i Jablonec, kterému los pro 3. předkolo přihrál nizozemského mistra z roku 2009 Alkmaar. Tým, který v posledních letech patří k nizozemské špičce, do Evropské ligy postoupil zásluhou čtvrtého místa v lize.

Jablonečtí nejsou nadšení

Jablonečtí fotbalisté se shodli, že dostali nejtěžšího možného soupeře. Pokud potvrdí ve čtvrteční odvetě druhého předkola proti Flamurtari Vlora výhru 2:0 z prvního duelu v Albánii, narazí v další fázi na předloňského nizozemského mistra AZ Alkmaar. "Nejsem z toho nadšený, preferovali jsme soupeře, přes kterého bychom měli větší šanci postoupit. Z té pětice, co jsme mohli dostat, jsem nechtěl právě Alkmaar a ty Turky. Ostatní soupeři byli aspoň pro mě přijatelní. Nicméně los je o štěstí a nemá smysl nad tím meditovat," řekl kouč František Komňacký.

Brankář Michal Špit:

"Papírově se Jablonec nemůže s Alkmaarem měřit, tak jako česká liga s holandskou. Nizozemsko je země zaslíbená fotbalu a určitě nebudou chtít vypadnout. Nečeká nás nic lehkého, ale pokud bychom měli vypadnout, tak raději po boji se vztyčenou hlavou s kvalitním nizozemským týmem než s někým z Moldávie."

Favoritem je podle Severočechů bezpochyby soupeř, který v posledních letech stabilně patří do nizozemské špičky. "Nizozemská liga má vysokou kvalitu, což dokazují mužstva jako Ajax nebo Eindhoven. Jako favorit se v každém případě necítíme, ale určitě se o možnost dalšího působení v pohárech popereme. Dopředu se poraženi rozhodně necítíme," řekl kouč.

Dufek doufal, že se Boleslav Kypřanům vyhne

Podle prezidenta FK Mladá Boleslav Josefa Dufka je kyperská Larnaka nejsilnější soupeř, jakého mohl tým v 3. předkole Evropské ligy dostat. Přesto by podle něj měli Středočeši postoupit. "Když jsme viděli možnosti, tak jsme Larnaku označili za nejsilnějšího soupeře. Kyperský fotbal šel hodně nahoru. Z toho pohledu bychom raději volili jiného soupeře," řekl ČTK Dufek. "Nic to ale nemění na tom, že do souboje jdeme s cílem postoupit," dodal.

Zatím ale ještě netuší, zda tým pocestuje do Larnaky, či do hlavního kyperského města Nikósie. "V Larnace totiž nemají osvětlení. Podle prvních informací by se mělo hrát ve 20:30, což by znamenalo, že by se zápas musel přesunout na národní stadion v Nikósii," prozradil Dufek, který také ještě nemá jistotu, jestli první duel bude na Kypru, či v Čechách. "Jelikož je
tam hodně týmů z Kypru i z Čech, tak se možná bude pořadí utkání měnit. Zatím bychom měli hrát doma odvetu. Do večera to má UEFA oficiálně potvrdit."

Los 3. předkola fotbalové Evropské ligy

Örebro SK/FK Sarajevo - Sparta Praha, Floriana (Malta)/AEK Larnaka (Kypr) - Mladá Boleslav, AZ Alkmaar - Jablonec/Flamurtari, Atlético Madrid - Strömsgodset (Nor.), Young Boys Bern - TPS Turku (Fin.)/Westerlo, Željezničar Sarajevo/FC Šeriff Tiraspol - Chazar Lenkoran (Ázerb.)/Maccabi Tel Aviv, FC Šachťor Soligorsk (Běl.)/FK Ventspils (Lot.) - Crvena Zvezda Bělehrad, Vladikavkaz - Kecskemét (Maď.)/FC Aktobe (Kaz.), Olimpija Lublaň/Bohemians FC (Ir.) - FK Rudar Pljevlja (Černá Hora)/Austria Vídeň, Bursaspor - Gomel (Běl.), Ferencváros/Aalesund - Süduva (Lit.)/Elfsborg, Stoke - Hajduk Split, Pécs (Maď.)/Tromsö - Heart of Midlothian, Gagra (Gruz.)/Anorthosis Famagusta - AC Juvenes-Dogana (San Marino)/FK Rabotnički (Mak.), Glentoran Belfast/Vorskla Poltava (Ukr.) - Sligo Rovers FC (Ir.), Rustavi (Gruz.)/Irtyš Pavlodar (Kaz.) - Rennes, NK Domžale (Slovin.)/RNK Split - Crusaders FC (Sev. Ir.)/Fulham, FC Minsk/Gaziantepspor - Legia Varšava, Hapoel Tel Aviv - FC Vaduz/Vojvodina Novi Sad (Srb.), Metalurg Liepaja (Lot.)/Salcburk - Senica, Levski Sofia - FK Tirana/Spartak Trnava, The New Saints (Wales)/Midtjylland - Vitória (Port.), Dinamo Bukurešť - Iskra-Stali Ribnita (Mold.)/Varaždín, Karpaty Lvov (Ukr.) - Šachťor Karaganda (Kaz.)/Saint Patrick's Athletic, Vllaznia Skadar/FC Thun (Švýc.) - Palermo, KR Reykjavík/Žilina - Llanelli (Wales)/Dinamo Tbilisi, Omonia Nikósie - Tauras (Lit.)/ADO Den Haag, Bruggy - Streymur (Faer. ostr.)/Karabach, Differdange 03 (Luc.)/Levadia Tallinn - Rad Bělehrad/Olympiakos Volos (Řec.), Mohuč - KuPS Kuopio (Fin.)/Gaz Metan Medias (Rum.), St. Juliá (Andorra)/Bnei Jehuda Tel Aviv - Helsingborg, Ried - Bröndby Kodaň, Metalurg Skopje/Lokomotiv Sofia - Slask Vratislav/Dundee United (Skot.), PAOK Soluň - Mika Aštarak (Arm.)/Valerenga Oslo, Hafnarfjördur (Isl.)/Nacional Funchal (Port.) - BK Häcken (Švéd.)/Honka Espoo (Fin.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články