Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Na reprezentačním srazu chybělo sedm hráčů, Morávka nahradí plzeňský Kolář

Praha - V nominaci české fotbalové reprezentace na kvalifikační utkání s Arménií a Itálií došlo k druhé vynucené změně. Po Matěji Vydrovi nemůže ze zdravotních důvodů dorazit ani záložník bundesligového Augsburgu Jan Morávek, nahradí ho Daniel Kolář z Plzně. Fotbalová reprezentace se sešla bez kapitána Tomáše Rosického a dalších šesti hráčů, všichni se k týmu připojí až večer. S Arménií se Češi utkají v pátek od 18:00, následně se v úterý představí v Itálii.

Jan Morávek
zdroj: EMPICS autor: Tony Marshall

Kolář by již zřejmě byl v původním třiadvacetičlenném výběru trenéra Michala Bílka, ale jelikož se v minulém týdnu teprve vracel do hry po zranění nohy, kvůli kterému vynechal i přípravu národního týmu s Maďarskem, dal mu Bílek volno. Nyní však musel změnit plány.

"Jan Morávek má silně pohmožděný nárt, hrát nemůže. Proto trenér Bílek povolal Koláře, který se k týmu připojí co nejdříve," řekl tiskový mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář. Pro Morávka je to o to bolestnější, že se měl do reprezentace vrátit po dvou a půl letech. Dosud nasbíral tři starty za národní tým.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace se sešla před zářijovou kvalifikací

Rosický stejně jako Jaroslav Plašil ještě v neděli hráli ligu, proto do Prahy dorazí až odpoledne. Michael Rabušic, Ondřej Kušnír a Ondřej Vaněk večer sehrají severočeské derby Jablonec - Liberec a teprve poté se připojí k národnímu týmu stejně jako Kolář, který nominaci dostal až dopoledne a musí se přesunout z Plzně. Později má dorazit také Libor Kozák. "Libor je v Anglii, kde vyjednává o novém angažmá," řekl Bílek.

Především páteční zápas s Arménií je pro český národní tým klíčový. Jestli chce postoupit alespoň do baráže o mistrovství světa, musí vyhrát tři ze čtyř zbývajících zápasů. "To znamená porazit Arménii a vyhrát na Maltě a v Bulharsku. Pokud bychom něco uhráli v Itálii, tak by to bylo super, ale moc s tím nepočítáme," řekl Bílek.

O to více ho mrzí, že nebude moci proti Arménii postavit zraněné Vydru a Tomáše Hübschmana a distancovaného Vladimíra Daridu. "Všichni tři by normálně byli v základní sestavě, takže oslabení to bude. Ale věřím, že si s tím poradíme," dodal kouč.

V hlavě prý má hned několik variant, jak si s absencemi poradit. Do středu zálohy se nabízí zejména Josef Hušbauer, který má ve Spartě velmi dobrou formu a hrál od začátku i přípravu proti Maďarsku. "Ale stejně tak mohou nastoupit i Hořava s Vaňkem, kteří také mají dobrou formu," uvedl Bílek. V útoku pak při absenci Vydry nechce kouč ustupovat z rozestavení se dvěma hroty. Umí si prý vedle sebe představit kterékoli dva z útočníků, které má momentálně v nominaci.

Arménie je podle něj silnější, než si je česká veřejnost ochotna připustit. "Fanoušci jejich sílu moc neberou, ale musím říct, že jejich ofenzivní síla je obrovská. Nejenže dali v Dánsku čtyři góly, ale respekt budí hlavně jejich styl hry. Pokud se proti nim hra otevře, tak je to něco pro ně. Naopak do plné obrany moc hrát neumějí," naznačil Bílek, že v pátek nastoupí Češi s opatrnější taktikou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články