Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Na oslavy v černé. Sparťané si připomenou 120. výročí speciálními dresy

Praha – Sparťané se obléknou při víkendovém utkání s Mladou Boleslaví do černé. Speciální edicí dresů s velkým bílým "S" chtějí dodat důstojný rámec 120. výročí založení letenského klubu. Dresy jsou určené výhradně pro duel s Boleslaví, pak půjdou do veřejné dražby, v níž budou k mání za vyvolávací cenu 1 000 korun.

Sparta bude hrát proti Mladé Boleslavi v černých dresech
zdroj: Sparta.cz

Sparťané chtějí vyjádřit respekt k historii a zakladatelům klubu, kteří právě v černých dresech v roce 1893 odehráli ještě pod názvem AC Královské Vinohrady své vůbec první utkání. Tradiční rudou barvu na dresech začala Sparta vyznávat až od roku 1906.

Zbrusu nové dresy mají jednoduchý design: fotbalistům se na hrudi skví velké bílé písmeno S, na zádech je jenom číslo a úplně chybí jmenovka. Brankář Tomáš Vaclík vyběhne na hřiště v zeleném trikotu s bílým "eskem" na prsou.

Černá barva je pro Spartu nezvyk, ve venkovních zápasech Letenští používají žluté dresy. "Také jsme dnes v černém trénovali, abychom v sobotu nenahrávali soupeři," žertoval obránce Mario Holek.

Sparťané ihned po utkání dresy odloží. Všichni hráči základní jedenáctky je totiž vzápětí předají do veřejné dražby s vyvolávací cenou tisíc korun. Dražba odstartuje v pondělí v 9:00.

Medaile, kalendáře i Železná jedenáctka

Představení retro dresů není jedinou akcí spojenou se sobotním zápasem. Fanoušci si mohou zakoupit také limitovanou edici kalendáře s podpisy všech hráčů i realizačního týmu. Kalendáře stojí symbolických 1 893 korun a výtěžek z prodeje půjde do nadačního fondu klubu, který podporuje své bývalé hráče.

Sparta také při příležitosti oslav výročí nabízí tři druhy pamětních medailí, které připravila ve spolupráci s Českou mincovnou. Zlatá uncová medaile vyjde na 49 900 korun a v omezeném množství je jich k dispozici pouze 120 kusů. Stříbrných medailí je připraveno 1 893 kusů a zájemce za ně zaplatí 1 750 korun. Pozlacených medailí se vyrobilo 3 000 kusů a jedna stojí 490 korun.

Těsně před utkáním s Mladou Boleslaví Sparta na hřišti také představí svoji Železnou jedenáctku složenou z klubových legend, která byla vyhlášena při středečním galavečeru. Zástupci klubu přijmou gratulace od svých protějšků z hokejové Sparty, která pro změnu v prosinci slaví 110. výročí svého založení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články