Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Na Olympiakos padla deka, ale teď chceme udržet elitní skupinu v Lize národů, říká Vaclík

V téhle sezoně přišel v řeckém Olympiakosu už o druhého trenéra, teď ale brankář Tomáš Vaclík myslí na reprezentaci a těší se na Portugalsko s Cristianem Ronaldem. Zkušený gólman věří, že národní tým zářijový sraz zvládne a v zápasech proti Portugalsku a ve Švýcarsku se udrží v elitní skupině Ligy národů.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace se sešla před Ligou národů

Olympiakos v pondělí vyhodil už druhého trenéra v sezoně, u týmu skončil Carlos Corberán. "Začalo to už v druhém půlroce mé první sezony tam. Nehráli jsme dobře, ale pořád jsme byli schopni vyhrávat. Už jsem ale cítil, že to není úplně ono. Letní příprava se taky vůbec nepovedla a pak to vyvrcholilo prohrou 0:4 doma s Haifou (v kvalifikaci Ligy mistrů)," vzpomínal reprezentační gólman na srazu reprezentace.

"Vyměnil se trenér, přišel mladý Španěl. Věkově jsme si byli asi nejblíž, co jsem kdy měl trenéra. Výkony se zlepšily, ale zažíváme něco podobného jako Sparta. Na tým padla obrovská deka a nejsme schopni se z toho dostat," popisoval Vaclík situaci.

"Vyhráli jsme dva ze třinácti zápasů, ta bilance je šílená. Dvě trenérské změny v úvodu sezony jsem ještě nezažil. Jsem sám zvědavý, kdo nás tam bude čekat po reprezentační pauze," doplnil brankář, jenž přišel do řeckého klubu vloni v létě poté, co mu skončila smlouva v Seville.

Slavné posily přišly na pomoc

Olympiakos v posledních dnech přivedl dvě slavné posily a bývalé hráče Realu Madrid Marcela a Jamese Rodrígueze. "Nemyslím, že je to odraz paniky v klubu. Odráží to spíš velikost klubu. Spousta lidí v Česku má tendenci tenhle klub podceňovat. Co jsem je stihl poznat, jsou to skvělí kluci do party, komunikativní. Věřím, že nám pomůžou, aby výsledky byly takové, jaké si klub zaslouží," uvedl Vaclík.

V Olympiakosu je od léta také mladý český útočník Denis Alijagič, šanci ale ještě nedostal. "Vídáme se spíš mimo fotbal. Co přišel, trénoval s námi jen párkrát. Máme v kádru přes čtyřicet hráčů, je pro ně obrovsky těžké prosadit se do hlavního kádru. Říká, že si povýšení do prvního týmu vystřílí v béčku," tvrdí Vaclík.

Na reprezentaci se i vzhledem ke špatným výsledkům v Olympiakosu těšil o to víc. "Vždy je super vidět tu všechny kluky. Jsem už devátým rokem v zahraničí, takže se na ty srazy těším čím dál víc. V mém věku cítím, že těch srazů už nemusí být tolik," prohlásil třiatřicetiletý reprezentant.

Rozhodne se nejspíš až v St. Gallenu

Národní tým je před posledními dvěma zápasy skupiny Ligy národů figuruje ve skupině třetí o bod před Švýcarskem, které je tak zatím sestupu nejblíž.

"Záchrana je hodně důležitá. Cítíme, že zápasy, které jsme odehráli v červnu, týmu hrozně pomohly. Zase nás to může posunout výš. Zůstat v elitní skupině je velká výzva. Rozjeli jsme ji dobře, stačilo, kdyby Portugalci vyhráli ve Švýcarsku, a bylo skoro hotovo. Teď se může rozhodovat v St. Gallenu v závěrečném duelu," konstatuje Vaclík.

S Portugalci přicestuje k sobotnímu utkání do Edenu i Cristiano Ronaldo, který v Manchesteru United nyní neprožívá ideální vstup do sezony.

"Myslím, že se na něj těšíme všichni. Po tom začátku sezony bude mít velkou chuť. Věřím, že se nám ho podaří znovu uhlídat. Ale portugalský tým není jen Ronaldo, obrovskou kvalitu mají na všech pozicích," uvedl Vaclík. V červnu v úvodním vzájemném utkání Ronaldo při výhře 2:0 v Lisabonu neskóroval.

Divočák Staněk tlačí. Sparta? Proč ne

V reprezentaci byl Vaclík po odchodu Petra Čecha poslední dobou jasnou gólmanskou jedničkou, ale nyní bude mít velkou konkurenci v plzeňském brankáři Jindřichu Staňkovi.

"Je to spíš otázka na trenéra. Vím, jaké výkony Jindra podává. Už minulu sezonu měl skvělou, teď dotáhl Plzeň z kvalifikace do skupiny Ligy mistrů. Uvidíme, co mají trenéři na ty dva zápasy v plánu," přemítal Vaclík.

"Jindra a já jsme odlišní. Já jsem spíš kliďas, Jindra divočák. Na lajně je extrémně silný a rychlý, dokáže se dostat do těžkých pozic. Má rychlou reakci, dokáže chytit věci z velké blízkosti. Ten poslední rok v Plzni ho hrozně posunul dopředu," poznamenal zkušený brankář.

Nevyloučil, že by se jednou mohl vrátit do Sparty. "Myšlenka v hlavě je. Nevím tedy, jestli příští léto. Matěj Kovář teď na Spartě podepsal na dva roky nebo jeden plus jeden. Pozici jedničky na Letné budou mít obsazenou," dodal Vaclík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články