Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Solskjaer si před derby rýpl do agresivních Citizens. Nesmysl, reagoval Guardiola

Opona 178. manchesterského derby se dnes večer zvedne a na jeviště "Divadla snů" vyběhnou fotbalisté v dresech nesmiřitelných rivalů. V sázce bude hodně. United potřebují zvítězit k udržení naděje na účast v příštím ročníku Champions League. City potřebují zvítězit, aby smazali dvoubodové manko na vedoucí Liverpool a přiblížili se obhajobě mistrovského primátu. Bude ve druhém největším anglickém městě slavit červený, nebo modrý tábor?

Utkání Manchester City - Manchester United
zdroj: PA autor: Nick Potts

V mnohem lepším aktuálním rozpoložení jsou bezesporu hosté, kteří o víkendu úspěšně zvládli šlágr s Tottenhamem (1:0) a oplatili soupeři trpké vyřazení ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Domácí naopak na konec ve stejné fázi milionářské soutěže navázali další porážkou, konkrétně s Evertonem 0:4, což těžce nesli příznivci i trenér Ole Gunnar Solskjaer. "Byla to ostuda. Omlouváme se fanouškům a slibujeme, že se v derby ukážeme ve zcela odlišném světle," prohlásil. 

"Zápas totiž představuje perfektní příležitost, jak neděli odčinit. Každý z hráčů si byl v Goodison Parku vědom špatného výkonu. Na hřišti se tentokrát nikdo z nich schovávat nebude. Pokud diváci uvidí zápal a touhu po vítězství, vrátí jim to," pokračoval šestačtyřicetiletý kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Everton - Manchester United

Solskjaer v dohrávce 31. kola očekává, že Citizens budou především aktivní v napadání. "Musíme dobře bránit a efektivně reagovat na jejich agresivní presink. Hrát na jeden dotek, maximálně na dva. Předpokládám, že nám při zakládání akcí budou šlapat na paty a často nás i pokopou - o tom nepochybuji. Bude to bolet a hráči to budou muset přijmout. Na zodpovědnosti sudího pak bude trestat soupeře kartami."

Trenér obhájců titulu Pep Guardiola byl tvrzením rodáka z Kristiansundu zaskočen. "Nesmysl. Moje mužstvo nebylo vytvořeno, aby se prezentovalo tímto způsobem," řekl rezolutně s dodatkem, že Solskjaer chce pouze dostat pod tlak hlavního rozhodčího Andrého Marrinera.   

Úspěšný Španěl mimo jiné poukázal na svou dlouholetou filozofii. "Vím přesně, co hráčům kladu na srdce. Samozřejmě, když se chtějí zmocnit míče, existuje šance k přímému kontaktu, což může vést k faulu," konstatoval. "A to se stane, když přijdou do souboje pozdě. V plné kompetenci sudích je následně to, aby si zjednali pořádek. Ale v životě by mě nenapadlo nutit hráče faulovat záměrně."

Program Liverpoolu a Manchesteru City v závěru Premier League:

Liverpool (35 utkání, 88 bodů):
Huddersfield (doma), Newcastle (venku), Wolverhampton (doma).

Manchester City (34 utkání, 86 bodů): 
Manchester United (venku), Burnley (venku), Leicester (doma), Brighton (venku).

Manchester City má stále reálnou šanci na obhajobu, což se od roku 2009 nepodařilo žádnému klubu. Na vedoucí Liverpool ztrácí dva body, ale odehrál o jeden zápas méně. Po prestižním derby nastoupí ještě v Burnley, doma s Leicesterem a v Brightonu. Je proto jasné, že v případě zisku plného počtu bodů usedne na anglický trůn pošesté v klubové historii. "Máme to ve vlastních rukou," prohlásil Guardiola.       

Rodákovi ze Santpedoru bude v derby nejspíše scházet hvězdný záložník Kevin De Bruyne, jenž z důvodu zranění stehenního svalu odstoupil ze sobotního střetnutí s Tottenhamem. Naopak návrat hlásí levý obránce Benjamin Mendy a v základní sestavě pravděpodobně nebude chybět ani o víkendu absentující defenzivní záložník Fernandinho.    

Program Tottenhamu, Chelsea, Arsenalu a Manchesteru United v závěru Premier League:

Tottenham (35 utkání, 70 bodů):
West Ham (doma), Bournemouth (venku), Everton (doma).

Chelsea (35 utkání, 67 bodů):
Manchester United (venku), Watford (doma), Leicester (venku).

Arsenal (34 utkání, 66 bodů):
Wolverhampton (venku), Leicester (venku), Brighton (doma), Burnley (venku).

Manchester United (34 utkání, 64 bodů):
Manchester City (doma), Chelsea (doma), Huddersfield (venku), Cardiff (doma).  

Manchester United je v tabulce aktuálně na šestém místě. Třetí Tottenham má o šest bodů více, čtvrtá Chelsea o tři - oba londýnské kluby však odehrály o jeden duel více. Pátý Arsenal, který má oproti "Red Devils" k dobru dvoubodový náskok, čeká dnes večer dohrávka ve Wolverhamptonu.  

Navzdory faktu, že celek z Old Trafford už jedenáctkrát v řadě neudržel čisté konto a prohrál šest z posledních osmi soutěžních klání, věří Solskjaer ve stoprocentní bilanci do konce ročníku Premier League. "Je to možné, ale musíme změnit naše uvažování. Není čas ohlížet se zpět, musíme být maximálně připraveni," řekl kouč s odkazem na veleúspěšnou sérii po svém nástupu do funkce.   

Do zahajovací jedenáctky nejspíše vrátí Lukeho Shawa, jenž vynechal poslední dvě ligová utkání kvůli karetnímu trestu. Otazník visí nad možným návratem Andera Herrery po zranění stehenního svalu.

Bude v Manchesteru slavit červený, nebo modrý tábor? A dokážou fanoušci United přijmout fakt, že v případě vítězství pomohou jejich "miláčkové" největším rivalům z Liverpoolu?

Zdroj
ČT sport, Sky Sports, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články