Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na Old Trafford se kvůli protestům nehrálo, Coufal připravil gól West Hamu

O novém mistrovi anglické Premier League ještě rozhodnuto není. Lídr soutěže Manchester City sice porazil ve 34. kole Crystal Palace 2:0, a pokud by městský rival Manchester United neuspěl ve šlágru s Liverpoolem, mohl oslavovat. Kvůli protestům fanoušků "Red Devils" proti majitelům se však na Old Trafford nehrálo. Ztratil třetí Leicester, který remizoval se Southamptonem 1:1. Čtvrtá Chelsea naopak nezaváhala s Fulhamem a Tottenham s Sheffieldem. Na páté místo se tak po výhře nad Burnley dostal West Ham, v jehož týmu nahrával na gól Vladimír Coufal.

Fanoušci Manchesteru United protestují před stadionem Old Trafford
zdroj: imago sportfotodienst autor: Matt Wilkinson

Fanoušci Manchesteru United před magnetem 34. kola znovu protestovali kvůli nedávnému projektu Superligy proti svým americkým majitelům rodině Glazerových. Několik hodin před výkopem příznivci dokonce pronikli na trávník svatostánku Old Trafford.

Odpor k rodině Glazerových rozdmýchalo minulý týden zapojení klubu do kontroverzní Superligy. Majitel United Joel Glazer byl považován za jednoho z iniciátorů soutěže a měl se stát jejím viceprezidentem. Vyhlášení odtržené a víceméně uzavřené ligy vzbudilo ve velké části fotbalové veřejnosti včetně fanoušků odpor a projekt po zhruba 48 hodinách zkrachoval.

Glazer se poté fanouškům za zapojení do Superligy omluvil, ale neupokojil je tím. "Vypadněte z klubu. Chceme, aby Glazerovi šli pryč," skandovali fanoušci před stadionem a zapalovali světlice. Ti, kteří pronikli až na trávník, zase šplhali na brankové konstrukce.

Protestů před stadionem se účastnilo až 10 tisíc příznivců "Red Devils", na hrací plochu jich vniklo přes 200. Fanoušci se dostali mimo jiné i do potyček s policií, která přijela vyhrocenou situaci řešit. Hráči se kvůli nepokojům vůbec nedostali na stadion.

"Zápas proti Liverpoolu byl z bezpečnostních důvodů odložen. Diskutovat s vedením Premier League o náhradním termínu budeme v nejbližší době," uvedl klub v prohlášení.

Coufal nahrával, Souček fauloval

West Ham vyhrál v Burnley 2:1 a na pátém místě má tři body na čtvrtou Chelsea, která drží poslední příčku znamenající účast v Lize mistrů.

West Ham po dvou porážkách začal na hřišti Burnley opět špatně. Tomáš Souček fauloval ve vápně Chrise Wooda a novozélandský fotbalista z penalty vstřelil jedenáctou branku v tomto ligovém ročníku, kterou potvrdil pozici nejlepšího střelce Burnley.

Hosté však odpověděli záhy. Po Coufalově centru vyrovnal hlavičkou Antonio a chvíli nato jamajský útočník vstřelil další gól. Devátou trefou v soutěži se dotáhl na nejlepší střelce týmu Součka a Jesseho Lingarda.

Ve 35. minutě se málem radoval z vyrovnávacího gólu Matěj Vydra, který si poradil i s gólmanem West Hamu, ale před prázdnou brankou na poslední chvíli zasáhl Craig Dawson. Vydra střídal po hodině hry.

Tottenham zametl s Sheffieldem díky hattricku Balea 

Bale vstřelil první hattrick po návratu z Realu Madrid a s devíti trefami je třetím nejlepším střelcem "Kohoutů". Jednu branku dal i aktivní Son Hung-Min, který se v aktuální ligové sezoně prosadil již pošestnácté. Z elitního tria klubových kanonýrů se neprosadil pouze ten nejlepší, jednadvacetigólový Harry Kane.

Do základní sestavy Arsenalu se po prodělané malárii vrátil útočník Pierre-Emerick Aubameyang a hned se podílel na obou brankách. Před prvním gólem špatně trefil centr Hectora Bellerína, odražený míč si ale našel Mohamed Elneny a z vápna prostřelil slovenského brankáře Martina Dúbravku. Druhou branku vstřelil gabonský reprezentant po centru Gabriela Martinelliho sám a Arsenal se posunul na deváté místo.

Agüero s Torresem řídili vítězství City

Trenér City Pep Guardiola před úterní semifinálovou odvetou Ligy mistrů s Paris Saint-Germain nechal celý zápas odpočívat na lavičce řadu opor včetně De Bruyneho nebo Mahreze. "Po Lize mistrů je to pokaždé náročné, ale hráči, kteří v Paříži nehráli, dostali šanci a chopili se toho dokonale," chválil Guardiola.

Manchester rozhodl o triumfu nad londýnským celkem v rozmezí 57. až 59. minuty, kdy se trefili Sergio Agüero a Ferran Torres. Vyhrál od prosince 19. soutěžní venkovní zápas, čímž vylepšili anglický rekord. Crystal Palace se neradoval ve čtvrtém kole po sobě.

"Podívám se (na utkání United - Liverpool), ale jsem zaneprázdněný. Co se stane, stane se. Nejdůležitější je, že nepotřebujeme (prohru United), abychom se stali mistry. Máme to ve vlastních rukách. K titulu nám ve zbylých čtyřech utkáních stačí dva body," dodal Guardiola, jehož svěřenci ve 288 soutěžních duelech pod jeho vedením vstřelili 700 branek.

Havertz úřadoval na Stamford Bridge

Chelsea si v londýnském derby poradila s Fulhamem 2:0 a upevnila si čtvrtou příčku znamenající účast v Lize mistrů. Obě branky vstřelil Kai Havertz.

Fulham nevyhrál šesté kolo po sobě a po jediné sezoně mezi elitou je blízko návratu do druhé ligy. Na první nesestupovou pozici ztrácí devět bodů.

Leicester nezužitkoval dlouhou přesilovku

Southampton šel do oslabení už v 10. minutě, kdy Jannik Vestergaard fauloval v gólové šanci hostujícího útočníka Jamieho Vardyho a viděl rovnou červenou kartu. Leicester si ale s přesilovkou neporadil a inkasoval jako první v 61. minutě, v níž James Ward-Prowse proměnil penaltu za ruku Kelechiho Iheanacha.

Favorizovaní hosté zásluhou hlavičky Jonnyho Evanse už za sedm minut vyrovnali, obrat ale nedokonali. I díky domácímu brankáři Alexi McCarthymu, jenž v závěru zlikvidoval vyloženou šanci Vardyho.

Brighton doma oslavoval, Everton kousal porážku

Brighton zdolal Leeds 2:0 a naplno bodoval po čtyřech kolech. V prvním poločase se z penalty prosadil Pascal Gross, po změně stran přidal pojistku Danny Welbeck.

Everton doma podlehl Aston Ville. Hosté vedli od 13. minuty díky Olliemu Watkinsovi, o chvíli později vyrovnal Dominic Calvert-Lewin. Plný bodový zisk vystřelil birminghamskému mužstvu v 80. minutě Anwar El Ghazi.

Anglická fotbalová liga - 34. kolo:

Southampton - Leicester 1:1 (61. Ward-Prowse z pen. - 68. Evans), Crystal Palace - Manchester City 0:2 (57. Agüero, 59. Torres), Brighton - Leeds 2:0 (14. Gross z pen., 79. Welbeck), Chelsea - Fulham 2:0 (10. a 49. Havertz), Everton - Aston Villa 1:2 (19. Calvert-Lewin - 13. Watkins, 80. El Ghazi), Newcastle - Arsenal 0:2 (6. Elneny, 66. Aubameyang), Tottenham - Sheffield United 4:0 (36., 61 a 69. Bale, 77. Son Hung-min), West Bromwich - Wolverhampton 1:1 (62. Diagne - 45.+2 Silva), Burnley - West Ham United 1:2 (19. Wood z pen. - 21. a 29. Antonio).

Zápas Manchester United - Liverpool byl odložen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články