Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Na Özilův konec v reprezentaci reagovali i politici, ti turečtí ho brání

Celým Německem zahýbal konec záložníka Mesuta Özila v reprezentaci. Devětadvacetiletý německý fotbalista s tureckými kořeny hovořil o rasismu v zemi, v níž se na něho snesla tvrdá kritika poté, co se před prezidentskými volbami společně s dalším německým reprezentantem Ilkayem Gündoganem setkali a zapózovali fotografům s autoritářským tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Gündogan, Özil a Tosun při setkání s Erdoganem
zdroj: Twitter/AK Parti

Oba reprezentanti schůzkou podle kritiků podpořili Erdoganovu předvolební kampaň. Tlak na Özila ještě zesílil po propadu německého týmu na mistrovství světa v Rusku. Tvrdě ho kritizovala část médií a někteří členové německého fotbalového svazu se vyjadřovali, jako kdyby byl Özil hlavním viníkem německého selhání.  

Fotbalista nakonec v neděli reagoval oznámením, že končí reprezentační kariéru. "V očích (šéfa svazu Reinharda) Grindela a řady fanoušků jsem Němec, jen když se vyhrává. Když se prohrává, jsem imigrant," uvedl mimo jiné fotbalista a hovořil o rasismu a nedostatku respektu.  

Je nám líto, video expirovalo.
Po ukončení kariéry hovořil Özil o rasismu a nedostatku respektu

Reagovala i německá kancléřka Angela Merkelová (CDU). "Velmi si váží Özila. Je to skvělý hráč, který toho pro národní tým hodně udělal," tlumočila její názor mluvčí Ulrike Demmerová. Integrace je podle ní pro vládu jednou z klíčových úloh.  

"Je to varovné znamení, když se velký německý fotbalista jako Mesut Özil kvůli rasismu cítí ve své zemi nechtěný a nereprezentovaný německým fotbalovým svazem," napsala v reakci na Twitteru ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová (SPD).  

Poněkud jinak to vidí pověřenkyně německé vlády pro integraci Annette Widmannová-Mauzová (CDU). Přes všechno pochopení pro rodinné kořeny si podle ní hráči musejí nechat líbit kritiku, když se propůjčí pro volební účely. Taková kritika se ale nesmí zvrhnout v paušální znehodnocování hráčů s migračními kořeny, uvedla.

Ještě výrazně tvrdší vůči Özilovi byla protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), podle ní se bohužel ukázal jako typický příklad nepodařené integrace. Fotkou s Erdoganem celému světu sdělil, že se přes všechny výhody a privilegia, kterých se mu dostává, nechce identifikovat s Německem, uvedla AfD.  

Jasné podpory se naopak Özilovi dostalo z Turecka. "Ze srdce podporujeme čestný postoj našeho bratra Mesuta Özila," uvedl na Twitteru ministr sportu. Ministr spravedlnosti Abdülhamit Gül dokonce napsal, že fotbalista svým krokem "vstřelil nejhezčí branku proti fašistickému viru". Erdoganův mluvčí pak poukázal na to, pod jakým tlakem se Özil nacházel. "Kde zůstaly slušnost, tolerance, pluralismus...?!" ptal se.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články