Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MOL Liga 2023/2024

Na ligových trávnících bude od příští sezony hrát prim míč značky Select

Nejvyšší česká soutěž se bude od příští sezony hrát s jednotnými míči, které dodá dánská značka Select. Oznámila to Ligová fotbalová asociace (LFA). Vizuální stránka míče bude představena před startem nového ročníku 2022/23.

Fotbalový míč Select
zdroj: lfafotbal.cz

"Hrát všechna utkání ligy s jednotným míčem byl náš cíl. Tento projekt jsme diskutovali dlouho a jsem rád, že jsme jej přetavili v realitu a uzavřeli kontrakt se značkou Select, která klubům Fortuna Ligy míče pro nadcházející sezony dodá," řekl předseda LFA Dušan Svoboda.

V české lize dosud platilo, že každý domácí klub mohl hrát s míči libovolné značky. To bylo v minulosti terčem kritiky trenérů a hráčů, neboť každý typ míče má podle nich jiné herní vlastnosti. Nejvyšší soutěž bude mít jednotný míč poprvé v historii.

Dánská společnost Select dodává vedle své domácí soutěže míče také do zahraničních lig v Portugalsku, Nizozemsku, Švédsku, Norsku či Belgii. S míči Derbystar od Selectu se hraje i německá bundesliga.

Česká liga bude v pořadí dvanáctou nejvyšší soutěží v Evropě, která bude míče této značky využívat. "Zařadíme se tak mezi ostatní vyspělé soutěže, které s jednotným míčem hrají. Považuji to jednoznačně za správný krok," uvedl Svoboda.

Míče rovněž splnily parametry, které LFA stanovila. "Velký důraz jsme kladli na reference z jiných soutěží, kvalitu míčů či spolehlivost dodavatele. Šestnáct celků nejvyšší fotbalové soutěže obdrží letní i zimní verzi míčů, která ponese unikátní design," podotkl obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný.

Míč má originální 32-panelovou konstrukci, kterou vynalezl Eigil Nielsen a zajišťuje stabilní a přímou dráhu letu. Select vyrábí každoročně více než 3,5 milionu míčů a prodává je do více než padesáti zemí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články