Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na Fiorentinu vzpomínám rád a často. Fanoušci mě stále poznávají, těší Ujfalušiho

U pražského Rudolfina byla slavnostně odhalena trofej pro vítěze Evropské konferenční ligy. Kromě předsedy FAČR Petra Fouska u toho byl i bývalý obránce Fiorentiny Tomáš Ujfaluši. Právě italský tým bude ve středu soupeřem anglického West Hamu. Studio k finále EKL sledujte od 17:00 na ČT sport.

Tomáš Ujfaluši s pohárem pro vítěze EKL
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Fousek s bývalým obráncem Fiorentiny Ujfalušim společně přinesli vítěznou trofej na pódium, kde vedle podstavce vyrostly i dvě vitríny s dresy obou finalistů. "Trofej je těžší, než jsem si myslel," připustil Fousek. S evropskými fotbalovými trofejemi má přímou zkušenost spíše Ujfaluši, který před třinácti lety vyhrál Evropskou ligu s Atléticem Madrid.

S Fiorentinou během předchozího angažmá došel do semifinále. "Byly to úžasné čtyři roky v mé kariéře. Stal se tam ze mě střední obránce s alternací na pravou stranu, což také hrálo svou roli," vzpomínal Ujfaluši před pražským Rudolfinem, kde je pohár nyní vystaven. 

"Tehdy jsme se dostali do semifinále, ještě to nebyla Evropská liga, ale Pohár UEFA. Úžasné město, skvělí fanoušci. Věřím, že v hojném počtu přijedou i sem do Prahy fandit Fiorentině," uvedl pětačtyřicetiletý Ufjaluši, který Florencii dodnes navštěvuje. "Jezdím tam často, jednou dvakrát za rok se podívat na zápas," dodává bývalý český reprezentant.

V ulicích italského města jej fanoušci stále poznávají, i když od konce jeho hráčského angažmá už uplynulo pár let. "Hlavně kvůli sociálním sítím, kde jsou mé aktuální fotky. Ale už to není tak jako dřív," usmívá se. "Je to docela příjemné," dodává člen týmu například z úspěšného evropského šampionátu 2004.

Největší fotbalový moment roku

Pohár bude v centru metropole vystaven až do středečních 18:00 a zájemci se s tím budou moci vyfotit. Poté zamíří do Edenu, kde v 21:00 začne finále. "Finále Evropské konferenční ligy znamená pro Česko obrovský úspěch, je to nejsilnější moment pro český fotbal v letošním roce. Je to maximum, co jsme vzhledem k infrastruktuře, kterou Česká republika má, mohli z oblasti finále pohárů do této země přivést," řekl Fousek.

Vystavení trofeje je jednou z několika doprovodných akcí okolo finále. Pro každý z klubů je připravena fanouškovská zóna, kde budou moci sledovat zápas i ti, kteří nemají vstupenku. Příznivci West Hamu se sejdou na Letenské pláni a fanoušci Fiorentiny na Výstavišti. "Zatím vše organizačně probíhá podle plánu ke spokojenosti UEFA, a zejména i naší. Jediné, co bych si přál, je poněkud lepší počasí. Ale to zatím ještě nemáme ve své moci," podotkl Fousek.

Podle italských médií by do Prahy mohlo dorazit okolo devíti tisíc fanoušků Fiorentiny, oba kluby přitom dostaly jen přes pět tisíc vstupenek. "(Odhadované) počty (fanoušků) se neustále mění. Nevím, jestli to třeba ovlivní počasí. Samozřejmě na druhou stranu mají zakoupené lety. Jsme připraveni, ať ten počet bude jakýkoliv. Máme pro fanoušky od táborů fanzóny se vším vybavením včetně možnosti sledování utkání. Jsme připraveni na cokoliv," uvedl Fousek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články