Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Na Euro postupují Řekové, Rusové, Dánové, Švédové a Francouzi

Praha - Fotbalisté Dánska, Řecka, Ruska, Francie a Švédska v posledním hracím dnu kvalifikace postoupili na evropský šampionát a přidali se k sedmi již dříve známým účastníkům turnaje v Polsku a na Ukrajině. O zbylá čtyři místa si zahraje osm týmů v baráži. V ní se překvapivě představí Portugalci a také Češi, kterým ve skupině I pomohla k posunu na konečné druhé místo prohra Skotska ve Španělsku.

Řečtí fotbalisté
zdroj: ISIFA/EPA

Dánové si postup na šampionát zajistili výhrou 2:1 v přímém souboji o první místo s Portugalskem. Hosté v pátek doma třikrát inkasovali od Islandu a také proti dalšímu severskému soupeři nepůsobila jejich obrana příliš jistě. Krohn-Dehli rozjásal stadion v Kodani už ve 13. minutě a po hodině hry přiblížil Dánům teprve třetí výhru ve vzájemných soubojích Bendtner. Cristiano Ronaldo sice v nastavení snížil, ale na vyrovnání, které by Portugalcům vyneslo postup, už hostům nezbyl čas. 

Osud Portugalců málem potkal i Francouze. I těm stačila ve skupině D doma proti Bosně a Hercegovině k postupu remíza, ale ještě třináct minut před koncem hrozila favoritovi baráž. Po vedoucím gólu bývalého teplického útočníka Džeka zajistil výběru galského kohouta vyrovnání na 1:1 až v 78. minutě z penalty Nasri.

Rusko - Andorra
zdroj: ISIFA/EPA

Švédové jako první dokázali v kvalifikaci přibrzdit rozjeté Nizozemsko, které vyhrálo všech devět předešlých utkání. Ofenzivně vedený zápas se zlomil těsně po pauze, kdy Seveřané během minuty dokázali odpovědět na Kuijtův gól. Švédové už výhru 3:2 uhlídali a zakončili kvalifikaci jako nejlepší celek z druhých míst. Po odečtu zápasů s nejhorším šestým týmem ve skupině uhráli 18 bodů, o dva více než Portugalci a Chorvati. Do baráže jde překvapivě také Estonsko, jemuž pomohla porážka Srbska ve Slovinsku. 

Řekům po páteční důležité výhře nad Chorvatskem stačila v Gruzii k udržení prvenství i remíza, ale zpočátku to v Tbilisi na jejich bodový zisk nevypadalo. Domácí zaskočili favorita v 19. minutě přímým kopem a pak dlouho hájili náskok. Hosté otočili skóre až v posledních jedenácti minutách poté, co se Chorvaté v souběžně hraném duelu s Lotyšskem dostali do vedení 2:0 a na chvíli poskočili na první místo skupiny. Z čela tabulky je ale pěknou, byť tečovanou vyrovnávací trefou střelou opět sesadil Fotakis a za dalších pět minut stvrdil řecký triumf ve skupině Charisteas.

Mesut Özil se raduje z gólu v duelu s Belgií
zdroj: ČTK/AP

Rusům by díky lepší bilanci ze vzájemných zápasů s Irskem stačil proti trpaslíkovi z Andorry k prvenství ve skupině B i nerozhodný výsledek, ale sborná nechtěla nic ponechat náhodě a postup si v moskevských Lužnikách zpříjemnila brankovými hody. Při výhře 6:0 se z premiérové trefy v národním týmu radoval Glušakov.

Skupina B byla nejvíce zamotaná. O baráž nečekaně hrála až do poslední chvíle Arménie, která v přímém souboji o druhé místo potřebovala vyhrát v Irsku. Hostům se ale naděje na výhru vzdálila v 26. minutě, kdy dostal červenou kartu brankář Berezovskij. Nešťastný poločas pro Arménii podtrhl těsně před pauzou vlastním gólem Aleksanjan a po hodině hry přidal razítko na irskou účast v baráži Dunne. Arméni sice snížili a v závěru se síly na hřišti vyrovnaly, ale na obrat už hosté neměli.

Turci byli ve stejné pozici jako český tým. K posunu na druhé místo a k postupu do baráže potřebovali doma proti Ázerbájdžánu uhrát aspoň o bod víc než Belgie na půdě už jistého vítěze skupiny Německa. Hodinu se trápili, než je spasil Burak Yilmaz, který si zaběhl za obranu a přesnou střelou k tyči rozhodl.

Svěřencům Guuse Hiddinka by ale nakonec stačila i remíza, protože Němci nedopustili překvapení a také závěrečný desátý zápas kvalifikace vyhráli. O vítězství 3:1 nad Belgií rozhodli dvěma góly už do přestávky. Němci spolu se Španěly jako jediní neztratili ani bod.

Shrnutí kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012

Skupina A:

Německo - Belgie 3:1 (2:0)

Branky: 30. Özil, 33. Schürrle, 48. Gómez - 86. Fellaini. Rozhodčí: Moen (Nor.).

Turecko - Ázerbájdžán 1:0 (0:0)

Branka: 60. Yilmaz. Rozhodčí: Rasmussen (Dán.).

Skupina B:

Rusko - Andorra 6:0 (3:0)

Branky:5. a44. Dzagojev, 26. Ignaševič, 30. Pavljučenko, 59. Glušakov, 78. Biljaletdinov. Rozhodčí: Hacmon (Izr.).

Irsko - Arménie 2:1 (1:0)

Branky: 43. vlastní Aleksanjan, 59. Dunne - 62. Mchitarjan. Rozhodčí: González (Šp.). ČK: 81. Doyle - 26. Berezovskij.

Makedonie - Slovensko 1:1 (0:0)

Branky: 79. Noveski - 54. Piroska. Rozhodčí: Chapron (Fr.).

Skupina C:

Pescara: Itálie - Severní Irsko 3:0 (1:0)

Branky:21. a53. Cassano, 74. vlastní McAuley. Rozhodčí: Lahoz (Šp.).

Slovinsko - Srbsko 1:0 (1:0)

Branka: 45. 1 Vršič. Rozhodčí: De Bleeckere (Bel.).

Skupina D:

Albánie - Rumunsko 1:1 (1:0)

Branka: 24. Salihi - 77. Luchin. Rozhodčí: Mažeika (Lit.).

Francie - Bosna a Hercegovina 1:1 (0:1)

Branky: 78. Nasri z pen. - 40. Džeko. Rozhodčí: Thomson (Skot.).

Skupina E:

Maďarsko - Finsko 0:0

Rozhodčí: Mallenco (Šp.).

Moldavsko - San Marino 4:0 (1:0)

Branky: 30. Zmeu, 62. vlastní Bacciocchi, 66. Suvorov, 87. Andronic. Rozhodčí: Reinert (Faerské o.). ČK: 87. Tigirlas (Moldavsko).

Švédsko - Nizozemsko 3:2 (1:1)

Branky: 14. Källström, 52. Larsson z pen., 53. Toivonen - 23. Huntelaar, 50. Kuijt. Rozhodčí: Cakir (Tur.).

Skupina F:

Chorvatsko - Lotyšsko 2:0 (0:0)

Branky: 66. Eduardo, 72. Mandžukič. Rozhodčí: Gautier (Fr.).

Gruzie - Řecko 1:2 (1:0)

Branky: 19. Targamadze - 79. Fotakis, 85. Charisteas. Rozhodčí: Orsato (It.).

Malta - Izrael 0:2 (0:1)

Branky: 11. Refaelov, 90. 3 Geršon. Rozhodčí: Paixao (Port.).

Skupina G:

Bulharsko - Wales 0:1 (0:1)

Branka: 45. Bale. Rozhodčí: Gil (Pol.).

Švýcarsko - Černá Hora 2:0 (0:0)

Branky: 51. Derdiyok, 65. Lichtsteiner. Rozhodčí: Benquerenca (Port.).

Skupina H:

Dánsko - Portugalsko 2:1 (1:0)

Branky: 13. Krohn-Dehli, 63. Bendtner - 90. 2 Cristiano Ronaldo. Rozhodčí: Rizzoli (It.).

Norsko - Kypr 3:1 (2:1)

Branky: 25. Pedersen, 34. Carew, 65. Högli - 42. Okkas. Rozhodčí: Collum (Skot.).

Skupina I:

Litva - Česká republika 1:4 (0:3)

Branky: 68. Šernas z pen. -2. a85. Kadlec obě z pen.,16. a45. Rezek. Rozhodčí: Fernández Borbalán - Cabaňero Martínez, Alonso Fernández (všichni Šp.). ŽK: Žaliukas, Panka, Skerla (všichni Lit.). ČK: 67. Hubník (ČR). Diváci: 5000.

Španělsko - Skotsko 3:1 (2:0)

Branky: 6. a 44. Silva, 54. Villa - 66. Goodwillie z pen. Rozhodčí: Johannesson (Švéd.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články