Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Na EURO 2012 nebude jak přijet, bojí se polský úřad

Varšava – Polsko nejspíš nestihne do roku 2012, kdy má země hostit fotbalové EURO, postavit potřebnou dopravní infrastrukturu. Podle polského nejvyššího kontrolního úřadu (NIK) upozornil, že se její výstavba a modernizace opožďuje – především se to týká silnic. Podle úřadu tak hrozí, že evropské týmy sice budou hrát na moderních stadionech, diváci se na zápasy ale nedostanou – nebudou mít kudy.

Euro 2012
zdroj: ČT24 autor: ČT24

NIK zjistil, že zpoždění nabraly více než dvě pětiny projektů. Kromě stavby rychlostních silnic a dálnic a obchvatů měst jdou pomalu také opravy železničních tratí nebo vylepšování letišť.

"Bojíme se toho, aby se mistrovství podařilo zorganizovat tak, abychom si neudělali ostudu," řekl předseda NIK Jacek Jezierski. Podle něho hrozí, že si fanoušci budou z Eura 2012 pamatovat hlavně problémy, a ne radost z fotbalu. Úřad je ale přesvědčen, že při zvýšeném úsilí je ještě možné zpoždění dohnat.

NIK upozornil, že polská vláda nevypracovala žádný obecný plán příprav na fotbalový šampionát. Existuje pouze harmonogram výstavby stadionů. Ten se daří dodržovat a polské úřady se dokonce dokázaly neobvykle rychle vypořádat s problémy, které se občas vyskytly.

EURO 2012 se v Polsku bude konat ve Varšavě, Poznani, Gdaňsku a Vratislavi. Polsko si od pořádání šampionátu slibovalo, že díky rozvoji infrastruktury, která je v současnosti velmi zastaralá a brzdí rozvoj země, může udělat civilizační skok.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články