Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Na Bazaly se vrátí fotbal, stadion se přemění v tréninkový areál

Ostrava - Rozsáhlá rekonstrukce za více než 200 milionů korun čeká stadion na Bazalech. Sportoviště by se do konce příštího roku mělo proměnit na tréninkový areál a zázemí pro fotbalovou akademii, v níž budou působit mladí talentovaní hráči z celého regionu.

Stadion Bazaly
zdroj: ČT24 autor: Jaroslav Ožana

"V Ostravě chybí ucelený fotbalový areál, kde by mohli výkonnostní sportovci trénovat. Nemáme v současné době ani fotbalovou akademii, je v Karviné a jsme vlastně jedním z posledních krajských měst, které ji nemají," vysvětlil důvody přeměny areálu náměstek primátora Martin Štěpánek.

Dodal, že město navíc chtělo na Bazalech zachovat fotbalovou tradici. V minulosti byl areál domovským stadionem Baníku Ostrava, který ale hraje na městském stadionu ve Vítkovicích.

Současná hlavní plocha stadionu bude rozšířena a bude sloužit buď jako tři příčná tréninková hřiště, nebo jako hřiště standardních rozměrů pro mistrovské zápasy. V místě současného tréninkového hřiště vyroste jedno hřiště s umělou trávou a jedno s přírodním trávníkem. Šesté hřiště pak vznikne ještě na soukromém pozemku, který je součástí areálu.

Počítá se s využitím dalších ploch v areálu, které budou sloužit k posilování, nácviku obratnosti, vytrvalostním cvičením a podobně. Novinkou bude šedesátimetrová krytá běžecká dráha v nově vybudované tribuně.

"Hlavní objekt bude mít ve finální podobě deset šaten, posilovnu, rehabilitaci, zázemí pro lékaře, fyzioterapeuta, trenéry, prostory pro stravování a trávení volného času hráčů, tělocvičnu s hřištěm pro sálovou kopanou včetně hlediště a také technické zázemí," řekl Štěpánek.

Podle něj město uvažovalo o výstavbě areálu na zelené louce, ale i o možné renovaci stávajícího hlavního objektu stadionu, který je však ve špatném technickém stavu. Obě varianty by ale byly dražší než nyní plánovaná demolice původní budovy a výstavba nového zázemí.

Vybudování areálu by mělo stát 201 milionů korun, z toho nový hlavní objekt vyjde asi na 116 milionů korun. Zbytek připadá na hřiště, terénní úpravy, opěrné zdi a nové rozvody elektřiny či vody. Dalších 18 milionů korun bude stát demolice. Štěpánek předpokládá, že stavět by se mohlo začít příští rok na jaře a na konci roku by práce mohly být dokončeny.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články